Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Омбудсманът Ковачева: С текст в НК да се криминализира унизителното и нечовешко отношение

04 август 2023, 08:28 часа • 1246 прочитания

"Аз смятам, че това е абсолютно недопустимо посегателство върху човешкото достойнство и затова предлагам нов текст в НК. Много ясен, който регламентира, криминализира именно такива случаи", заяви по БНТ омбудсманът Диана Ковачева.

"Призовах народните представители да дадат ясен знак, че не толерират насилието Те го направиха. Но също така им предложих много ясен текст, с който случаи като този от Стара Загора могат да бъдат третирани справедливо", каза омбудсманът Ковачева.

"Аз смятам, че това е абсолютно недопустимо посегателство върху човешкото достойнство и затова предлагам нов текст в НК. Много ясен, който регламентира, криминализира именно такива случаи. В този случай, за съжаление, никой от депутатите не внесе това предложение. И то не бе разгледано след предложенията, но все пак ми беше дадена възможност да представя на народните представители това предложение и между другото те се съгласиха в рамките на заседанието. Всички казаха, че това би решило проблема. Отправям призив все пак да го вземат предвид", заяви Ковачева.

"Предложих им текст, който се занимава със случаите със смачкване на човешкото достойнство, с изтезанията, с нечовешкото отношение, защото НК не предвижда такива наказания. Те не са криминализирани. Въпросът с белезите, които не се виждат, остава отворен", заяви Ковачева.

"На практика, когато една жена е нарязана 21 пъти с макетно ножче, очевидно нападателят за цел да я убие, освен по случайност може би, защото винаги има такъв риск. Той има за цел да я накаже, да я дамгоса, да ѝ покаже кой е по-силният. И има за цел на практика - да я унижи", каза още омбудсманът.

"И в момента в НК остригването на косата е принуда. Тоест има такъв текст, който би могъл да се използва, но за съжаление по неясни причини не е било квалифицирано по този начин деянието", добави Ковачева.

ОЩЕ: Замазват ни очите с насилието: Депутатите ще отбият номера, смята известен адвокат

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес