Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Омбудсманът иска събирачите на дългове в списък

03 февруари 2013, 11:14 часа • 5809 прочитания

Колекторските фирми, които събират дълговете на частни лица към фирми, да подлежат на лицензиране, предлага омбудсманът Константин Пенчев. Според него трябва по някакъв начин да се регламентира тази дейност и е нужно да се създаде единен регистър на колекторските дружества.

През последните години са се увеличили оплакванията от подобни фирми, съобщава "Стандарт". Според тях методите на събиране на тези задължения понякога били на ръба на закона и хората с основание недоволстват. Омбудсманът не разполага с данни за насилие, но имало сигнали за други методи, които ни връщали в "мутренските времена". Според статистиката само през миналата година при омбудсмана са постъпили 80 жалби от недоволни хора, притискани от събирачи на дългове. От началото на 2013-а също били постъпили доста оплаквания.

Преди време националният омбудсман е сигнализирал МВР и прокуратурата с молба сигналите на граждани да се проверяват много внимателно. През миналата година Пенчев е изпратил писма до "БТК" АД и мобилните оператори, в които препоръчва, преди да прехвърлят вземанията си към граждани на външни фирми - събирачи на дългове, да уведомяват съответния потребител за неплатените задължения и да се опитват да решат спора между тях. А и след прехвърляне на вземането към външна фирма за събиране на вземания операторът също да уведомява длъжника за това действие.

Оплаквания от фирмите за събиране на дълговете има и в Комисията за защита на личните данни. Най-често натрупаните задължения биват продавани или прехвърляни заедно с информацията от личните карти. Така данните попадат в ръцете на трети лица. В повечето случаи това се оказва напълно законно 80% и жалбите се обявяват за неоснователни, защото голяма част от потърпевшите са се подписали, че се съгласяват да предоставят данните си, без да са прочели условията в договора.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес