Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Омбудсманът: Да освободим гражданите от този гнет на "Топлофикация"

04 юни 2013, 08:50 часа • 12921 прочитания

При откриването на 42-рото Народно събрание си позволих да синтезирам всички заключения в годишните доклади, които съм правил по отношение на защитата на потребителите.

В 21 страници съм синтезирал най-наболелите въпроси. Това каза пред БНТ омбудсманът Константин Пенчев, коментирайки становището на Комисията за защита на конкуренцията, че "Топлофикация-София" не дава право на избор на потребителите.

Да се говори за конкуренция в Топлофикация, това е все едно да говорим за свобода на словото в тоталитарна държава. Има административно тоталитарен метод, наложен от Закона за енергетиката. Няма какво да се лъжем. Този метод е налаган в продължение на годините в една посока – да спасим Топлофикация от фалит, да защитим правата на Топлофикация без да мислим за правата на гражданите, подчерта Пенчев.

Няма какво да дават регулаторните органи след дъжд качулка препоръки, ами в парламента да си стиснат ръцете, препоръча Пенчев. Той заяви, че в Топлофикация София е батак. Когато имаш пазар, тогава имаш икономика, проблемът трябва да се реши на пазарна почва, според омбудсманът. Не знам дали ще фалира Топлофикация София. Да фалира Топлофикация, не е равносилно на това да фалира държавата, това е монополист държавата ги санкционира тези монополи, а не трябва да ги спасява от фалит. Проблемът не е на държавата дали ще фалира Топлофикация, нито на гражданите. Аз трябва да защитавам гражданите, заяви омбудсманът. Обръщам се към депутатите – внесете здрав разум в отношенията монополи-граждани, настоя Пенчев.

Тези предсрочни избори бяха факт, защото хората излязоха навън срещу монополите и срещу тази несправедливост. Трябва да има индивидуални договори с Топлофикация, не трябва да ме задължават да плащам нещо, което не ползвам, тоест това плащане на сградна инсталация да отпадне, може би да отпаднат и топлинните счетоводители, подчерта Пенчев. Дайте да освободим гражданите от този гнет и да има някаква справедливост и здрав разум, и да минем на чисти пазарни отношения. Да знам какво плащам и защо плащам, призова отново омбудсманът.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес