Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Окупацията ще бъде безсрочна (обновена)

25 януари 2014, 10:20 часа • 20502 прочитания

Окупацията на Софийския университет ще бъде безсрочна, предаде „Фокус”.

Студенти и преподаватели са се събрали около бариерите на входа на Софийския университет. Обстановката е спокойна. В района премина една полицейска патрулка, която си тръгна, тъй като няма голямо струпване на хора. Част от студентите, които дойдоха за лекции и изпити сутринта, си тръгнаха, други продължават да чакат.

Сред чакащите отвън тръгна слух, че ректорът на университета проф. Иван Илчев, чиято оставка протестиращите също искат, е вътре в университета, на среща с протестиращите; за тази информация обаче няма потвърждение. Смята се, че окупиралите сградата не са от "Ранобудните студенти", но и това не може да се потвърди. От изказвания на тези, които са окупирали сградата, пред различни медии, стана ясно, че нямат намерение да освободят сградата, до оставката на правителството.

Следобед е обявена кръгла маса на "Ранобудните студенти", която е първата от кръглите им маси, след като падна окупацията на Софийския университет преди няколко седмици.

Няма информация колко хора са вътре в сградата на Ректората. На въпрос колко хора са вътре, един от окупиралите сградата отговори "десетки".

По думите на Манол Глишев, един от организаторите на окупацията, исканията на протестиращите студенти са незабавната оставка на правителството, разпускане на Народното събрание, наказателна отговорност на цялата мафия в държавата, "която ни принуждава, да правим неща, които не ни харесват", както и оставка на проф. Иван Илчев – ректор на Софийски университет.

Като коментар на предишната подкрепа на проф. Илчев за окупацията на "Ранобудните студенти", Манол Глишев каза: „Това беше една много византийска позиция. Последните му изказвания бяха много подигравателни затова, което студентите се опитват да извършат в България”. Той каза още: „Ние бяхме предизвикани да възобновим окупацията. Окупацията ще бъде безсрочна, докато правителството не си отиде”.

До момента в протесната акция са се включили няколко десетки души. Вратите на Софийски университет са заключени с катинари. Размениха се реплики между окупиращите и един от преподавателите на Софийски университет. Сред събралите се хора, има такива които подкрепят, и които не подкрепят протеста. Очаква се пристигането на проф. Иван Илчев, ректор на СУ.

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес