Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Окончателно: Забавеният ремонт на Ларгото няма да бъде наказан

13 ноември 2019, 14:13 часа • 2242 прочитания

Т.нар. скандал "Ало, Банов" всъщност приключи на съдебна фаза, след като Върховният касационен съд (ВКС) потвърди решенията на долните инстанции, а именно - обектът е бил приет без нито една забележка от Министерството на културата (МК). И вместо да бъдат присъдени неустойки заради забавяне в размер на 753 000 лева, сега МК ще трябва да плати 73 000 лева разноски по съдебното дело.

Още на по-долните инстанции беше установено, че през декември 2015 г. Министерството на културата е било поканено да приеме изпълнението на обекта, но се е забавило. След това на 25 януари 2016 г. е подписан акт, според който строежът "Античен културно-комуникационен комплекс Сердика" е изпълнен според одобрените инвестиционни проекти. Документът е подписан от представители на министерството, на проектанта, на строителя и на строителния надзор. В решението на комисията по приемането на строежа пише: "Приемаме, че строежът е изпълнен съгласно одобрените инвестиционни проекти. Няма недостатъци. Не е необходимо определяне на срок за отстраняване на недостатъци", става ясно от решението.

4 дни по-късно обаче Държавната приемателна комисия установява куп пропуски - че половината от стъклата на куполното покритие не са монтирани, че аквапанелите не са шпакловани и боядисани, че не са довършени окачените тавани и остъкляване на асансьора, както и елинсталациите, включително осветителната и т.н. Заради това се иска обезщетение от малко под 5% от стойността на договора.

Сега нещата се изчистиха съвсем - и то явно по вина на МК, както изглежда съдебното решение по определение 465 на ВКС. Първоначално жалбата на МК е била внесена "на ръка", ден след като е изтекъл крайният срок - 12 март, при това не в Апелативния съд, а в Софийския градски съд. След като това не минало, от МК сменили тактиката и започнали да твърдят, че жалбата е изпратена в срок, но по пощата преди изтичане на едномесечния срок. За целта са представили ксерокопие от лицевата част от пощенски плик с подател К.П. (представител на министерството) до Софийския апелативен съд. Според съда обаче пликът "е с напълно нечетлива дата на положения датов печат и конкретна пощенска служба". Магистратите питат какво е правил този плик в Министерството на културата, ако с него е била изпратена жалбата до съда.

ВКС отхвърля и представената от Министерството на културата обратна разписка. "Тя не може да се кредитира като писмено доказателство, от което да се установи по несъмнен начин, че касационната жалба е подадена в едномесечния срок, тъй като тя не съдържа данни какво е доставено с нея, липсва изходящо клеймо за доставка на пощенския клон, както и потвърждение за доставяне", се казва в определението.

Какво реши прокуратурата по скандала - припомнете си в този материал!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес