Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ограничения в движението заради снеговалежи

25 януари 2014, 12:18 часа • 22667 прочитания

Заради снеговалежи и заледявания по пътищата, на места са въведени ограничения в движението.

Ограничения имаше по пътя Русе - Бяла, в областите Смолян, Пазарджик, Ловеч. След 11:30 бе отновш възстановено.

Към 06.00 часа тази сутрин временно е било преустановено пропускането на пътници и МПС през ГКПП - "Капитан Андреево" на вход и изход. Причината е свързана с технически затруднения в информационната система на съседната на България територия. Временно е ограничено движението по път I-5 Русе - Бяла при разклона за с. Обретеник и Екзарх Йосифово, поради аварирали тежкотоварни автомобили. Два товарни автомобила са се завъртели напречно на пътя I-5 Русе - Бяла при разклона за с. Обретеник и Екзарх Йосифово, съобщиха за Агенция „Фокус” от пресцентъра на ОДМВР - Русе. Пътят е затворен. На мястото има техника, която се опитва да издърпа камионите, но тя е недостатъчна и се очаква да дойде още, за да може да издърпат товарните автомобили и да се освободи движението. Няма информация за опашка. На мястото има полиция. Няма пострадали. Камионите са застанали напречно на платното, инцидентът се е случил поради заледен път.

В област Смолян е въведено временно ограничение за движение през проходите Превала, Пампорово и Рожен всички моторни превозни средства да се движат с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета през проходите Превала, Пампорово и Рожен. След 11:30 ограничението бе свалено.

В Пазарджик бе въведено временно ограничение при движение по път II-37 Батак – Доспат. Всички моторни превозни средства да се движат с вериги, а товарните автомобили без ремаркета и полуремаркета.

Въведено е ограничение за движение на тежкотоварни автомобили с ремаркета и полуремаркета през Троянски проход.

В Търговище 10 машини извършват частично опесъчаване по пътищата в града. Настилките са мокри, вали слаб дъжд. Времето е облачно. Температурите са от 4 до 6 градуса. Духа умерен източен вятър. Видимостта е добра. Котленският проход е отворен. Опасност от падащи камъни има по пътя Търговище-село Пролаз.

Във Велико Търново непосредствено след началото на снеговалежа след 09.30 часа, осем специализирани машини разпръскват пясъчно-солна смес и химическият препарат против обледяване „айсмелт”. Целта на извършваното третиране на първоначалната снежна покривка е да образува смес, която не позволява замръзване във вечерните и нощни часове с падането на температурите. Веднага след образуването на снежна покривка ще започне почистването на улиците и пътищата с машините с гребла.

В област Силистра са заснежени пътищата, на места настилките са заледени и се обработват. Най-проблемен е участъкът от км.103 до км.109 по пътя Силистра- Русе, заради заледяване, настилката се опесъчава. 11 машини са работили. Снежната покривка в областта е около 4-5 см. Превалява дъжд, примесен със сняг. Температурата е от минус 1 до 3 градуса. През нощта е оказано съдействие на два ТИР-а, закъсали по пътя Силистра - Русе и на аварирал камион по пътя Окорш - Паисиево - Главиница - Зафирово. Автомобилът се е завъртял на платното. Движението в област Силистра се извършва при зимни условия.

Във връзка със завалялия сняг над София фирмите-оператори, отговорни за зимното почистване на София започнаха да извеждат техниката си, за да бъде в готовност да започне обработки срещу заледяване. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Снегопочистващите машини са в готовност да започнат обработки. Към момента градският транспорт се движи нормално по всички линии. В столичния район „Витоша” са започнали обработки срещу заледяване. Обработени са опасни и стръмни участъци със смеси срещу заледяване. Снеговалежът в планинската част на района е по-силен в сравнение с другите райони. Градският транспорт се движи нормално по всички линии. Шьофьорите да оборудват автомобилите си за движение при зимни условия.

Във Видин слаб сняг продължава да вали. Почистват се и се опесъчават основните пътни артерии във Видин, надлезът на булевард „Панония”. Някои от кварталните улици във Видин все още са непочистени. Тротоарите на улиците са почти непроходими в града, части от тях се почистват от собственици на магазини и заведения.

Оранжев и жълт код за силен вятър, обилен дъжд и за сняг са обявени в страната, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) – БАН. Оранжев код за силен вятър и сняг е обявен в областите-Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра и Шумен. Времето е опасно, ще се образува снежна покривка 15-25 см. Ще духа силен източен вятър, ще има виелици и навявания. Оранжев код за силен вятър и валежи е обявен в областите-Добрич, Варна и Бургас. Времето е опасно, ще духа източен вятър със скорост до 25-30 м/сек. Вълнение на морето 5-6 бала. Ще вали дъжд, количества - до 15-20 л/кв.м. Жълт код за сняг е обявен в областите София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Смолян. Времето е потенциално опасно, ще се образува снежна покривка 10-15 см. Жълт код за силни валежи е обявен в областите Кърджали, Хасково, Стара Загора, Сливен и Ямбол. Времето е потенциално опасно, преди обяд ще вали дъжд, след обяд и привечер ще преминава в сняг, с образуване на снежна покривка, до полунощ около 10 см.

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес