Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Огнище на хепатит А избухна в ромското гето в Гърмен

23 ноември 2016, 12:38 часа • 975 прочитания

12 деца в ромската махала на Гърмен са заразени с вирусния хепатит А, всички са на възраст до 8 години. Случаите са регистрирани в периода от 9 ноември до момента.

От Регионалната здравна дирекция в Благоевград са категорични, че няма място за паника, защото са взети всички необходими мерки за ограничаване на заболяването.

Само едно от заразените деца е посещавало училището в Гърмен, а друго е ходило на детска градина, но отдавна е спряло да я посещава.

"Има огнище на вирусния хепатит А, но не може да се говори за епидемия", увери д-р Веселка Мончева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция-Благоевград, предаде Дарик.

В училището в Гърмен се прави редовно почистване с хлорни препарати. Дезинфекция се извършва и в детската градина.

На кмета на общината Минка Капитанова е направено предписание за редовно почистване на ромския квартал от отпадъци.

В същото време, година и половина след големите протести срещу ромските беззакония, жителите на размирната община отново напомниха, че така нареченият ромски проблем все още е нерешен.

Председателят на Сдружение "Бъдеще за община Гърмен" Иван Кременлиев призна, че незаконното строителство в ромския квартал "Кремиковци" не спира. Второ гето пък се оформя в съседното село Дъбница.

"Ако кметът не предприеме действия по събаряне на незаконните постройки, ние ще й поискаме оставката", предупреди Кременлиев.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес