Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Официално: 24 май е нов празник, обаче пак с препратка към славянското

09 декември 2020, 13:38 часа • 3673 прочитания

"Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност" - това вече е празникът, който празнуваме на 24 май.

Досега той беше известен като "Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост". Инициативата за промяна на името обаче тръгна от "Обединени патриоти".

Извънредно дългото ново наименование беше прието след компромис между политическите сили в парламентарното мнозинство, пише в. "Сега". Първоначалната идея на патриотите беше празникът да се казва "Ден на българската писменост, просвета и култура". Само че силната опозиция - БСП декларира позиция "против" първо чрез софийското си крило, а после и като цяло, и разнопосочни реакции, включително от страна на научната общност, принудиха управляващите да потърсят друга формула. В крайна сметка препратката към "славянското" остана.

Самата законова поправка беше направена в Кодекса по труда, тъй като в него са описани официалните празници на страната, на които се почива.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес