Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Одобриха още 80 млн. лв. за украинските бежанци в България

26 октомври 2022, 16:00 часа • 2162 прочитания

Министерският съвет прие одобри проект за изменение на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие на ЕС и от държавния бюджет. С изменението се осигуряват средства в размер на над 80 млн. лева, които ще бъдат насочени за изпълнението на мярка за подпомагане на настаняването на бежанци от Украйна, потърсили убежище на територията на страната ни.

Изменението е свързано с включване на мерки по линия на сближаването на бежанците в Европа (CARE), финансирани със средства от транша за 2022 г. по инструмента REACT-EU, както и актуализация на индикаторите за изпълнение, свързани с финансовите инструменти.

Припомняме, че преди два дни Европейската комисия одобри отпускането на други 37,4 млн. евро по програмата CARE. Средствата бяха по оперативните програми „Околна среда“ и „Добро управление“, като осигуряват съответно 15,6 млн. евро и 21,8 млн. евро. 13,3 млн. от тях са от Европейския фонд за регионално развитие, 18,5 млн. – от Европейския социален фонд, а 5,6 млн. – национално съфинансиране.

Всичко това е в допълнение към вече одобрената подкрепа през лятото на 2022 г. по REACT EU, насочена към интеграция на пазара на труда и хранителна и основна материална помощ - 26 млн. евро.

В началото на април страните от ЕС, които са приютили хора, бягащи от руското нашествие в Украйна, получиха 3,4 млрд. евро.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес