Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обвиниха Юзеирови за религиозна омраза

29 септември 2012, 11:50 часа • 11583 прочитания
Районната прокуратура в Шумен е повдигнала обвинения срещу Росен и Атанас Йорданови, известни като братя Юзеирови. Едното обвинение е за религиозна омраза, а другото за образуване на политическа организация на религиозна основа, съобщиха от ведомството, предаде БЛИЦ.

Росен Йорданов - Юзеир Юзеиров, е обвинен за това, че между 22 март и 10 април 2010 г. в Шумен, в съучастие с брат си Атанас Йорданов - Али Юзеиров, е проповядвал религиозна омраза. За това законът предвижда затвор до 4 години или пробация, както и глоба от 5 до 10 хил. лв.

Юзеир Юзеиров е обвинен и за опит да се образува политическа организация на религиозна основа.

Припомняме, че на 2 април 2010 г., навръх Разпети петък, Юзеирови опитаха да учредят партия Отоман. За престъплението Наказаталеният кодекс предвижда лишаване от свобода до 3 години.

Разследването по делото се води от Националната следствена служба в София, под наблюдението на Шуменска районна прокуратура.

Братята станаха известни с построяването на паметник на незнайния турски воин в родното им село Славяново, област Търговище, който по-късно беше съборен с прокурорско разпореждане.

През октомври 2010 г. Търговищкият окръжен съд потвърди присъдите на братята за първия им опит да бъде създадена партията на религиозна основа и за провеждане на неразрешен митинг в село Славяново. Една година условно с тригодишен изпитателен срок получи Юзеир Юзеиров, а брат му Али Юзеиров беше осъден да плати глоба от 4000 лв. Тогава те заявиха, че ще се обърнат към Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Редактор: Яна Баярова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес