Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обсъжда се старта на изграждане на пътя за Слънчев бряг

26 февруари 2014, 13:45 часа • 17945 прочитания

Най-рано до две години може да започне изграждането на четирилентовия път до Слънчев бряг.

Министерството на регионалното развитие работи по проекта за обходните пътища на Ахелой и Поморие, който ще се финансира от Европейската инвестиционна банка.

Ако всичко върви по план, през 2016 г. ще започне строителството на обходите. Това съобщи в Бургас регионалният министър Десислава Терзиева.

Един от проектите, предвидени за изпълнение през тази година, е този за пътен възел Българово на АМ „Тракия”. Ще представлява тип „полудетелина” и ще извежда трафика по посока Българово – Миролюбово – Тънково – Слънчев бряг. По този начин туристите, пътуващи към Поморие, Несебър, Слънчев бряг и Обзор, ще могат да достигнат до крайната дестинация без да им се налага да минават през Карнобат. Индикативния бюджет е 2 200 000 лв. Проектът може да се изгради в рамките на три месеца, ако не бъде обжалвана процедурата.

По новата инвестиционна програма на правителството са заделени 4 млн. лв. за ремонт на 29 километра пътища по маршрута Миролюбово – Каблешково – Ахелой – Тънково – Слънчев бряг. Този път не е ремонтиран повече от 20 години и тази година АПИ ще може да реализира този проект, като планът е той да е готов до началото летния сезон. В Ахелой на кръстовището за Тънково ще бъде изградена и пасарелка за безопасното преминаване на гражданите, увери Терзиева.

„Трафикът към северните за Бургас туристически центрове ще бъде отклоняван много преди областния град и през лятото това ще спести време на пътуващите, и ще облекчи движението. Това ще бъде ефектът от изграждане на далечния северен обход”, добави регионалният министър.

Прекият път между Каваци и Приморско, който е затворен заради висок риск от катастрофи, ще бъде достъпен от лятото. При комплекс „Св. Тома” ще бъде изградено триклонно кръстовище, което ще бъде връзката между стария и новия път.

„За да стигнеш от Приморско до Дюни или Каваци трябва да се качиш на север до Созопол и да се върнеш обратно, за да отидеш до Приморско. Това кръстовище ще направи връзката между двата пътя. Процедурата за избор на изпълнител ще бъде обявена през март, а обектът може да бъде изпълнен за около 2 месеца”, обясни още министър Терзиева, информира burgas.topnovini.bg.

Петър Бонев
Петър Бонев Отговорен редактор
Новините днес