Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Общините отнемат правото на свободно придвижване на хората с увреждания

06 февруари 2017, 19:01 часа • 2505 прочитания

През зимата се отнема човешкото право на хората с увреждания – правото на придвижване. Една част от хората с увреждания, на практика, са блокирани в своите домове тогава, когато става въпрос за непочистените тротоари и улици. Особено тези, които се придвижват с инвалидни колички или тези, които използват патерици и други помощни средства.

Това заяви за агенция Фокус Минчо Коралски, председател на Агенцията на хората с увреждания (АХУ) във връзка с трудностите пред хората в неравностойно положение през зимния сезон.

По думите му хората с увреждания са обречени да останат в домовете си при ледените и непочистени тротоари.

"От тази гледна точка, отговорностите и на общините, и на хората, е особено голяма, тъй като това блокира не е само хората с увреждания. Същия проблем имат майките с колички и възрастните хора. Така че, това е един от тежките проблеми, с които хората с увреждания се сблъскаха тази година", поясни той.

Коралски заяви, че трудности има и при обслужването им по домовете.

"Тъй като и в този зимен сезон, особено тези, които се отопляват на дърва или на въглища, разбирате, че те често трудно се отопляват. В това отношение, изключително важна е ролята както на техните социални помощници, които идват по линия на общината, така и на социалните патронажи. Просто тези хора трябва да бъдат издирени, тъй като имаше вече няколко случая на намерени възрастни хора или хора, които трудно се обслужват, замръзнали по домовете си, което е недопустимо за една европейска държава", коментира още той.

"Аз, като човек в инвалидна количка, просто дори в центъра на София човек трудно може да се придвижва. Там има тротоари с купища сняг, които са натрупани. Има проходи, където трудно може да мине нормално човек на два крака, а за инвалидна количка е невъзможно", каза още Минчо Коралски и добави, че възниква и въпросът за снабдяването с лекарства и всичко това, което хората с увреждания, при други условия, евентуално биха могли да си осигурят сами.

"Зимният сезон е тежък за хората с увреждания, който би трябвало да бъде на вниманието на всички общини. Това се отнася до голяма степен и за хората със зрителни увреждания, които, при тези условия, трудно могат да се ориентират къде има лед, къде може да се премине. От тази гледна точка, почистването и осигуряването на достъп не е просто празен призив. Той трябва да се има предвид с оглед на тази част от населението, за която, на практика, зимата отнема едно човешко право – правото на придвижване", допълни Минчо Коралски.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес