Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Общините към премиера: Ценовата криза с тока и газа ни поставя в безизходица

06 януари 2022, 16:46 часа • 1672 прочитания

Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) информира министър-председателя Кирил Петков за тревогата на всички общини след ценовия взрив на тока и природния газ през последните месеци. В писмото до премиера от сдружението сочат, че ситуацията се отразява катастрофално на основните публични услуги, предоставяни от местните власти.

Според сдружението тази криза поставя местната власт в безизходна ситуация. Голяма е вероятността българските градове и села да останат на тъмно, общественият транспорт да спре, а топлоподаването в общинските социални, здравни и учебни заведения да бъде преустановено.

"Общините, като небитов клиент, съгласно т.33а от §1 на Допълнителните разпоредби на Закона на енергетика, от 1 юли са сключили договори за доставка на електрическа енергия по свободно договорени цени. Наложеният с решение на Народното събрание мораториум върху цената на електроенергията, ВиК услугите и топлинната енергия на регулирания пазар не важи за небитовите клиенти, каквито са общините. Повишената цена на енергоносителите най-силно се отразява на разходите за уличното осветление във всички общини и електротранспорта в големите градове. Огромни са и щетите при издръжката на училища, детски градини и ясли, социални домове, общински болници и др.", пишат от НСОРБ.

НСОРБ моли министър-председателя за спешна, съвместна среща, на която да бъдат обсъдени адекватни и работещи решения за осигуряване на непрекъсваемостта на основните публични услуги, предоставяни от общините.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес