Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обмислят 10 ст./км да са тол таксите за магистралите

18 февруари 2015, 10:40 часа • 14503 прочитания

Тол таксата за преминаване по магистрали на леките коли най-вероятно ще е 10 стотинки на километър, сочат първоначалните разчети на екипа на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Пред Нова телевизия Павлова коментира, че анализът на трафика по магистралите все още е в начална фаза, а разчетите за таксите ще са готови до края на годината, предаде Mediapool.

По думите й въвеждането на тол такса за леките коли не е на дневен ред през следващите две - три години. Ако това се случи, пътуването от София до Бургас ще излиза по 36 лева на автомобил в едната посока, а между София и Варна би било около 43 лева, когато магистрала "Хемус" бъде завършена.

“Около 1 млрд. лв. приходи годишно са нужни, за да се поддържат пътищата както другаде в Европа“, каза Павлова. Сега България събира от винетни такси около 200 милиона лева, които се оценяват като недостатъчни за поддръжка на пътната мрежа.

Тол системата ще се въведе поетапно като първо ще обхване тировете и тежките камиони, които трябва да бъдат спрени да използват малките пътища, непригодни за тежкия трафик.

След това ще се въведе електронната винетка за леките коли, а тол таксата за тях ще стане факт едва след построяването на магистралния пръстен, разказа министър Павлова.

Тя допълни, че отсечката от "Струма" между Дупница и Благоевград ще е готова през октомври, а между Сандански и Кулата - през август. До септември изцяло ще бъде пусната и магистрала "Марица".

По темата за санирането министърът каза, че вече има сключени три договора за саниране на сгради във Варна, Враца и Плевен, предстои да бъдат подписани още десет, между които в градовете Момчилград, Мадан, Димитровград.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес