Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обявен е оранжев код за опасни горещини в 11 области в страната

19 юни 2016, 08:31 часа • 1201 прочитания

В неделния ден на 18 юни е обявен жълт и оранжев код за опасно високи температури в цялата страна.

Оранжев код за опасни горещини е обявен в 11 области. Това са Благоевград, Пловдив, Русе, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Сливен, Силистра, Кърджали, Ямбол и Хасково. Там се очакват максимални температури между 38-40 градуса. Това показва прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН), предаде "Фокус".

В областите Кюстендил, Перник, София – град, София област, Видин, Монтана, Ловеч, Плевен, Враца, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Търговище, Разград, Добрич, Шумен, Варна и Бургас е в сила жълт код за опасно високи температури. В областите с жълт код максималните температури ще са между 35 – 38 градуса.

Високите температури могат да доведат до здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца.

В неделя през деня ще бъде предимно слънчево, с разкъсана висока облачност. Около и след обяд над западната половина на страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици; възможни са и градушки. 

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 26 и 29 градуса. Температурата на морската вода е 20-24 градуса, на север от нос Калиакра 18-19 градуса. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес