Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Обединени родители" казват „не“ и на СЕТА

04 февруари 2020, 11:14 часа • 3122 прочитания

Предимно от групата „Обединени родители“, противници на споразумението за свободна търговия между Канада и Европейския съюз, известно като СЕТА, се събраха пред Народното събрание на протест срещу ратификацията на търговската спогодба.

Медиите отбелязват, че участниците са добре познати лица от акциите си срещу Стратегията за детето и закона за социалните услуги.

Те изказват опасения за ефектите на споразумението върху дребния бизнес, от възможността за навлизането на пазара на ГМО продукти, от добива на шистов газ и от ограничаването на националния суверенитет.

„Договорът СЕТА, обхваща абсолютно всички области и под мнимата добра идея за търговско сътрудничество всъщност прокарва интересите на концерни и фирми. Най-напред цялата икономика на България загива. Законите, които ще се коват, трябва да са съобразени с интересите на чуждите компании. Има риск ГМО продуктите да навлязат в нашия пазар", казват протестиращите.

Някои експерти обаче смятат, че страната ни би спечелила от отпадането на търговските мита между Канада и Европейския съюз, но пък една част от бизнеса е на мнение, че по-големият проблем ще бъдат разпоредбите при уреждането на споровете между инвеститорите и държавата.

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение премахва 98% от митата между Канада и ЕС. Според неговите критици то ще отслаби Евросъюза, включително по отношение на защитата на потребителите и безопасността на храните.

Организаторите на протеста в София от „Обединени родители“ смятат, че споразумението е в интерес единствено на едрия бизнес и на международните компании.

„Нарушава суверенитета на Република България, ще доведе до много фалити в малкия и средния бизнес“, каза Лилия Божкова от организаторите на протеста пред БНР. Участниците в протеста са петдесетина души. Припомняме, че утре предстои протест срещу СЕТА и в Добрич. Подробности четете в този материал.

Преди седмица „за“ ратификация на споразумението в парламента гласуваха ГЕРБ и ДПС. Противопоставиха се от БСП и „Обединени патриоти“. Очаква се окончателното гласуване да бъде тази седмица.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес