Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обама: Сноудън трябва да отстoява позицията си, той не е патриот

10 август 2013, 15:36 часа • 5055 прочитания

Американският президент Барак Обама е на мнение, че Едуард Сноудън трябва да се яви пред съда и да отстoява позицията си, ако смята, че е прав, предаде Интерфакс.

„Ако наистина смята, че е постъпил правилно, както всеки американски гражданин така и Сноудън може да дойде тук, да се яви пред съда с адвокат и да отстоява позицията си”, заяви Обама на пресконференция в Белия дом.

Американският президент добави, че за него Сноудън не е патриот.

Според социологическо проучване, проведено от компанията „Ипсъс” 31% от американците смятат Сноудън за патриот, а 23% за национален предател.

Журналистическият фонд за защита на източниците пристъпи към събиране на средства за оказване на юридическа помощ на бившия сътрудник на американските спецслужби Еруард Сноудън, съобщава се в съобщение на уебсайта “Уикилийкс”.

“На г-н Сноудън предстои в продължение на дълго време да влага немалко пари в разрешаването на юридически въпроси и в запознаването на обществеността със своята дейност. Той ще се справи единствено, ако вие му помогнете”, отбелязва “Уикилийкс”.

Съгласно публикуваните данни за пет часа от началото на кампанията са събрани повече от 6000 долара, като в повечето случаи сумата на отделните дарения е между 5 и 50 долара.

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес