Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обама предлага ново съкращаване на ядрените оръжия

26 март 2012, 11:42 часа • 8061 прочитания

Американският президент Барак Обама ще наблегне върху възможността за ново ограничение на ядрените оръжия и ще предложи на избрания за президент на Русия Владимир Путин среща между двамата през май. Това съобщиха от канцеларията на президента на САЩ, предаде БГНЕС.

"Американският държавен глава ще се опита да продължи Договора за намаляване на стратегическите нападателни ядрени оръжия /СТАРТ/, сключен със сегашния руски президент Дмитрий Медведев", заяви отговорен служител на американския президент.

"След първия голям етап с новия договор СТАРТ, той /Обама/ ще покаже своята увереност, че САЩ могат да намалят запасите си от оръжия, запазвайки способността за възпиране, както и своите ангажименти. Това ще продължи да бъде приоритет в отношенията САЩ - Русия и президентът ще подчертае това през май, по време на първата среща Обама – Путин", обяви още служителят.

„Определено можем да кажем, че притежаваме повече ядрени оръжия, отколкото се нуждаем”, коментира американският държавен глава.

Медведев завършва мандата си като президент и ще се срещне за последен път в това си качество с президента на САЩ в Сеул, а Обама ще приеме новия руски президент през май на срещата на Г-8 през май в резиденцията Кемп Дейвид, щат Мериленд.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес