Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НС прие законопроекта за равенството между мъжете и жените

24 февруари 2016, 14:48 часа • 2506 прочитания

НС гарантира равнопоставеност между жените и мъжете с приемането на нов законопроект.

„За“ законопроекта за равнопоставеност между мъжете и жените гласуваха 90 народни представители „против“ - 4, „въздържали се“ – 4, с което той бе приет на първо четене.

Според вносителите с приетия законопроект ще се създадат нормативни предпоставки за ефективно управление на политиката, която да допринесе за постепенното й постигане. Депутатите институционализираха фигурата на „координатор по равнопоставеност на жените и мъжете”. Това е служител в централните и териториалните органи на изпълнителна власт, като функциите му се определят. Законопроектът няма да доведе до пряко или косвено въздействие върху държавния бюджет.

В рамките на дебата народният представител от ПГ на ГЕРБ Светлана Ангелова посочи, че темата за равнопоставеността между половете е актуална. По думите й, през последните години са се приели редица директиви в ЕС свързани с равнопоставеността между половете. „България като страна членка на ЕС е ангажира със синхронизирането на националното ни законодателство. Ние сме една от малкото държави в ЕС без Закон за равнопоставеността между жените и мъжете”, заяви народният представител. Според нея в България има проблем във връзка с равнопоставеността свързан със заемането на ръководни длъжности от жени и заплащането им.

Мариана Тодорова от ПГ на АБВ заяви, че групата ще подкрепи законопроекта, защото е много дълго чакан и синхронизира нашето законодателство с това на ЕС. По думите й, жените в България са по-ниско платени.

Според депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов най-важният въпрос е да се намерят устойчиви механизми, които да гарантират равнопоставеност между жените и мъжете. Депутатът от ПГ на БСП Янаки Стоилов определи като безполезен приетия законопроект.

По думите на Димитър Байрактаров от ПФ, за да съществува такъв закон, трябва да има ясно, точно дефиниране на областите, в които съществува такъв род неравнопоставеност между жени и мъже. Според депутатът от ПГ на ПФ Юлиан Ангелов този законопроект не решава проблемите за равнопоставеността. Той попита по какъв начин законопроектът ще реши проблемите. Юлиян Ангелов заяви, че ще се въздържи от подкрепа.

Вицепремиерът Ивайло Калфин посочи, че този законопроект дава система и механизъм, в която да се променя политиката. „Система, с която да се поставят параметри, да се следи политиката, да се възбужда дискусия, да се знае, че във всяко едно ведомство има човек, който се занимава с тези процеси. Тогава можем да кажем, че имаме система“, каза вицепремиерът. Според вицепремиера законопроектът може да бъде подобрен. „Когато мислим за крайния му вариант, да мислим за създаване на механизъм и система, с който да се влияе на законодателство за защита на равенството между половете“, заяви Ивайло Калфин.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес