Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НПО-та със сигнал до Брюксел: Проект на ВМРО отнема права на децата

11 декември 2020, 08:35 часа • 2150 прочитания

Българските деца са в риск да останат без помощ при насилие, а техните права ще бъдат нарушени, ако се приемат промените на ВМРО в Закона за закрила на детето. Това пишат в сигнал до Европейската комисия, Комитета за правата на детето и други международни организации 70 български НПО-та, съобщава 24 часа.

Проектът на ВМРО прави почти невъзможно извеждането на насилвано дете от дома на родителите, които го тормозят, слага сериозни пречки и пред осиновяванията.

Внесените предложения са в категорично противоречие с Конвенцията на ООН за правата на детето и разбирането за децата като личности и граждани, а не като нечия собственост” , обясни изпълнителният директор на Националната мрежа за децата Георги Богданов.

Според него проектът променя същността на закона и оставя децата без права и закрила.

Терминът “биологични родители” пък не съществува в българските закони и дискриминира осиновителите.

Тревожни са предлаганите промени в понятието за “най-добър интерес на детето”, които да се определят от традициите, морала и добрите нрави на държавата.

“Какво значи според традициите? Традициите в Судан повеляват децата да бъдат връзвани в мюсюлмански училища и така да се възпитават, традиции в България повеляват момичетата да се женят рано, други традиции у нас повеляват детето да се бие, за да стане човек. За кои традиции говорим? Ако това са правото на помощ, подкрепа и закрила от страна на държавата и възрастните хора, е добре. Но те предлагат неясни и обтекаеми термини, които не се използват в правото, и така съдии, прокурори и социални работници могат да ги тълкуват, както си искат и според морала и ценностите им да се решава съдбата на децата. Това е абсолютно недопустимо”, заяви Богданов.

Истински абсурд било изискването подателят на сигнал за дете в риск да подписва декларация за истинност, защото тогава човекът, който подава сигнала, се превръща в детектив.

“Има още едно много безумно предложение - възможността да си завещаеш детето с нотариално заверена декларация, в която да напишеш кой да го гледа, ако се разболееш или умреш. Така децата стават вещи”, категоричен е той.

“Тези предложения са част от поредица от действия, застрашаващи правата на децата в България. През последните години националистически партии и популистки организации превърнаха българското общество в обект на дезинформация и пропаганда, използвайки темата за закрилата на децата и свързаното с нея законодателство. В резултат българските детски правозащитни организации станаха обект на нападки, а отделни активисти са системно оклеветявани в публичното пространство”, пишат в позицията си от Национална мрежа за децата.

 

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес