Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НПО иска забрана на реклама на нездравословни храни по време на детски предавания

01 юни 2018, 15:00 часа • 3552 прочитания

Твърди регулации на рекламата и маркетинга на нездравословни храни, насочени към деца. Конкретно - забрана на рекламата на нездравословни храни в пиковите часове, когато се излъчват детски предавания. За това се обявиха "Активни потребители" по случай днешния празник – Деня на детето.

От "Активни потребители" посочват какви са целите им по темата:

1. Опазване на децата от маркетинга на нездравословни храни, включително забрана за спонсорство на събития, насочени или с участието на деца, реклама в социалните мрежи, използване на анимационни герои на опаковките на продуктите.

2. Подаване на по-добра информация на потребителите за храните, които купуват.

3. Намаляване на нивата на мазнини, захар и сол в обработените храни.

4. Провеждане на активни информационни кампании в подкрепа на здравословното хранене.

5. Фискални мерки, като например данък върху захарта.

6. По-добра и полезна храна в училищата, детските градини и другите публични институции.

В подкрепа на исканията си, "Активни потребители" посочват, че изследване на Световната здравна организация показва правотата на исканията им.

Според официални данни, в глобален мащаб има над 224 млн. деца с наднормено тегло. В Европа, едно на три деца са с наднормено тегло или със затлъстяване. Над 22 милиона деца под 5-годишна възраст в ЕС са с наднормено тегло, а около 5 милиона са със затлъстяване.

България е на пето място по детско затлъстяване в ЕС, като над 200 000 деца в училищна възраст са с наднормено тегло. Затова и "Активни потребители" конкретно искат да бъде въведено етикетиране на база хранителни профили, разработени от СЗО, като измерител за здравословност на рекламираните храни на деца.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес