Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НПО иска парламентът да каже КОЙ позволи "Телеграф" да ползва като гръб "Държавен вестник"

08 юни 2016, 12:54 часа • 1612 прочитания

Неправителствената организация „Ние, гражданите“ официално е поискала от Народното събрание да съобщи какво е показала проверката му относно разпространението на вестник „Телеграф“, окомплектован с "Държавен вестник".

На 19.12.2014 г. всички абонати на "Държавен вестник" получиха като безплатна притурка вестник „Телеграф“. По същият начин той е продван и от търговците. За случая алармират няколко медии, след сигнали към тях от абонати на „Държавен вестник“

На 27.03.2015 г. това се случва отново - всички абонати на „Държавен вестник“ получават като безплатна притурка вестник „Телеграф“. Освен печатни и електронни медии този път и в Нова телевизия са показани окомплектованите заедно издания. След редицата публикации, на страницата на Народното събрание е публикувано официално съобщение, че председателя тна Народното събрание е разпоредила проверка по случая.

Въпросите на НПО-то, чийто председател Вера Ахундова нашумя покрай фалита на КТБ, касаят кой е издал разрешението за разпространение на „Телеграф“ като притурка на „Държавен вестник“ и дали не е платено на самото издание, което е част от "Нова българска медийна група" на Делян Пеевски, за да може „Телеграф“ да е „безплатна притурка“ с „Държавен вестник“.

Съгласно Закона за „Държавен вестник“ обнародването в притурка има същото правно значение, както и обнародването на "Държавен вестник". Към "Държавен вестник" се добавя притурка, с по-ограничен тираж“, изрично посочена в съответния брой на вестника, в която се обнародват международни договори, сборници от международни договори или други нормативни актове (чл. 6, ал. 1). Редакцията на "Държавен вестник" е на бюджетна издръжка и се финансира със субсидия от самостоятелния бюджет на Народното събрание, от собствени приходи от абонамент на вестника, такси по чл. 9, ал. 2 и от друга съпътстваща издаването на вестника дейност (чл. 13, ал. 1).

Коя е Вера Ахундова

Ахундова е съпруга на прокуриста на „Рила Стил” Рауф Ахундов. То е всъщност наследник на създаденото през 1971 година от държавата предприятие „Рила Стил”. Преди две години в The New York Times се появява статия за това какъв депозит има предприятието в КТБ – 2 млн. долара. През 2013 година Вера Ахундова е обявена за агент на Държавна сигурност, като ръководител на предприятие с непогасени кредити към фалиралата през 90-те години на миналия век Минералбанк и към ЦКБ. Става въпрос за „Плама Плевен”, където Ахундова е била член на Съвета на директорите.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес