Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НПО иска еднократна ученическа помощ и за децата на украински бежанци

08 август 2023, 11:55 часа • 2313 прочитания

Неправителствена дамска организация от Велико Търново настоява и децата на украински бежанци, които посещанат български училища да получат еднократна помощ. В писмо до министрите на образованието и на труда и социалната политика от организацията настояват държавата да вземе мерки и децата на украинските бежанци у нас също да получат еднократната помощ от 300 лева за новата учебна година, предава БНР.

Равнопоставеност на децата

Българското законодателство не е предвидило децата на украинските бежанци у нас за еднократната социална помощ от 300 лева, която получават българските деца при записване в училище. Някои от тези деца за втора година ще посещават българските училища, а за други българското училище ще е първото в живота им, посочват в писмото си до министрите Иванка Шалапатова и Галин Цоков жените от неправителствената организация „Клубът“ във Велико Търново. Призоваваме ги и украинските деца също да имат право на тази парична помощ, заяви председателят на организацията художникът Елена Стоева:

Още: Омбудсманът поиска помощта от 300 лв. за децата от II, III и IV клас да се отпуска без излишна бюрокрация

„Тези хора живеят на свободен наем вече, работят, каквото могат да хванат, и нямат право на помощи. Трябва да бъдат равнопоставени децата. Затова го изпратихме това писмо и се надяваме, че ще бъдат взети мерки, защото иначе ние продължаваме като доброволци да вършим работата на държавата“.

Още: Държавата одобри още милиони помощ по програмата за украинските бежанци

 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес