Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ново летище за медицинските хеликоптери - до тунел "Железница" на АМ "Струма" (СНИМКА)

17 май 2024, 10:07 часа • 906 прочитания

ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ регистрира осмото вертолетно летище за спешната медицинска помощ по въздух в страната. To се намира в непосредствена близост до тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“.

Защо е важно?

С изграждането на съоръжението се осигурява възможност за бърза евакуация на пострадали при пътни инциденти или други аварийни ситуации в участъка на тунела, както и в целия регион.

По данни на авиационния оператор „България Хели Мед Сървиз“ ЕАД - след получаване на сигнал хеликоптерът ще стига от София до тунел „Железница“ за 30 минути, съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията.

Снимка: Пресцентър на МТС

Още: Медицинският хеликоптер с първи тренировъчен полет (СНИМКИ)

Къде са останалите 7 летища?

До момента България разполагаше с три болнични вертолетни летища в София и по едно във Варна, Панагюрище, Русе и Велико Търново.

„Струма“ е първата магистрала в България, която разполага с хеликоптерна площадка. Вертолетното летище е построено в рамките на проекта за изграждане на „Автомагистрала „Струма“ – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“, който се финансира от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“. Възложител на проекта е Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ).

Още: "Тренировка за спасителна мисия": Медицинският ни хеликоптер излиза на терен

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес