Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новините: Най-важното за деня, 24 април

24 април 2021, 20:00 часа • 15737 прочитания

Редакционният екип на Actualno.com представя вечерния информационен бюлетин, посветен на акцентите от днешната събота, 24 април.

БОРИСОВ: СЛАВИ ТРИФОНОВ ЩЕ ПРОВАЛИ СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ

От практиката знам, че когато една партия се заеме първо с Избирателния кодекс, никога няма успех за тях. Новите изборни правила няма да позволят нормално провеждане на следващите избори. Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов, който се срещна с актива на ГЕРБ в София.

"Депутатът Трифонов може би не разбра какво му направиха. Всички си отхвърлиха своите избирателни закони. Но от второто четене депутатът председател на партия Слави Трифонов носи цялата отговорност за провалените следващи избори. Това ще му го напомням всеки ден. Когато ги касират, ще го обвиня в задкулисие с Радев, че иска да държи държавата в диктатура. Нека ги приемат предложенията, гласувайте с 200 и се смейте за това, което ще причинят на държавата", обърна се Борисов към членове на партията.

РАДЕВ НЕ РАЗКРИ КОГА ЩЕ ДАДЕ МАНДАТ НА ПАРТИЯТА НА СЛАВИ

"Несериозно е да мислим още за служебно правителство при положение, че тече парламентарната процедура за съставяне на редовен кабинет". Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев, който участва в инициативата "Да засадим дърво, да възродим българската гора".

ПРОУЧВАНЕ: ЕДВА 19% ОТ БЪЛГАРИТЕ СА ГОТОВИ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ СРЕЩУ КОРОНАВИРУС

Едва 19 на сто от българите заявяват, че биха се ваксинирали срещу COVID при първа възможност. Това показват данни от проучване, представено официално от Европейската комисия. По-нисък резултат се наблюдава само в Кипър - 16%, пише Труд. Така страната ни е далеч от средното ниво в Европейския съюз, където желание за ваксина възможно най-скоро изразяват 45% от участниците в допитването. Други 20% посочват, че биха се ваксинирали до края на годината. За 21% това може да се очаква по-нататък, а два процента не знаят дали искат ваксина, показват данните.

ЕФЕКТЪТ ОТ ВАКСИНИТЕ: В ИЗРАЕЛ НЯМА СМЪРТНИ СЛУЧАИ

Нито един смъртен случай в резултат на Covid-19 не е регистриран в Израел на дневна база за първи път от 10 месеца на фона на продължаващата бърза ваксинационна кампания в страната, предаде BBC. Броят на жертвите на коронавируса в страната остава непроменен – 6346, показват данни на здравното министерство. Последният път, когато Израел съобщи, че няма нито един смъртен случай от COVID-19 в страната, бе в края на юни миналата година, след като строгите мерки ограничиха първата вълна от инфекции.

УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЙЕН: ЕС ЩЕ ВАКСИНИРА 70% ОТ ВЪЗРАСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ ДО КРАЯ НА ЮЛИ

ЕС планира да постави на 70% от възрастното население поне по една доза ваксина срещу COVID-19 до края на месец юли. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Euronews. Урсула фон дер Лайен посочи, че Блокът ще постигне колективен имунитет по-рано от очакваното, благодарение на увеличаването на доставките на ваксини. "Уверени сме, че ще успеем да увеличим амбицията си и да кажем, че искаме 70% от възрастното население в Европа да бъдат ваксинирани още през юли", каза тя.

ОТБЕЛЯЗВАМЕ ЛАЗАРОВДЕН

Православната църква отбелязва на 24 април църковния празник Лазаровден, който винаги е в предпоследната събота преди Великден. По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден — Връбница (Цветница). Тази година заради противоепидемичните мерки в църквите в цялата страна няма да бъдат раздавани върбови клонки.

Лазаровден или Лазарница е християнски празник, кръстен на Свети Лазар. В Новия Завет Лазар e ученик на Христос и брат на Мартa и Мария-Магдалина, кoготo Иисус извежда от гроба и възвръща към живот. Според преданието Лазар живее още 30 години и умира като епископ на гр. Китон (остров Кипър). Самото име на светеца е символ на здраве и дълголетие.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес