Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новините: Най-важното за деня, 21 февруари

21 февруари 2021, 20:00 часа • 3801 прочитания

Редакционният екип на Actualno.com представя вечерния информационен бюлетин, посветен на акцентите от днешния 21 февруари, неделя.

БЪЛГАРИЯ РЯЗКО УСКОРЯВА ТЕМПОВЕТЕ НА ВАКСИНАЦИЯ

България рязко ускорява темповете на ваксинация, като за целта пунктовете и кабинетите ще работят 24 часа. Това обяви във Facebook здравният министър проф. Костадин Ангелов. "Желаещите за ваксина са хиляди! Няма да оставим нито един човек без защита срещу COVID-19. Затова осигуряваме 24-часов достъп до имунизационните кабинети, при необходимост. Всеки областен град е в готовност да създаде гъвкаво работно време на центровете си. Няма да затварят, докато има желаещи!", обеща министърът.

КОЛКО РЕСТОРАНТИ ОЦЕЛЯХА И ЩЕ ОТВОРЯТ НА 1 МАРТ?

Ресторантите се надяват властите да им разрешат да отворят на 1 март, но засега не е ясно колко от тях ще успеят да рестартират дейността си. "Надяваме се този път да се случи това, което казаха правителството и здравните власти. Изчакваме заповед", заяви пред NOVA председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

По думите му браншът се готви да отвори, но подготовката е предпазлива. "Отваряне на заведение след 3-4-месечна пауза е доста сложно. Ние не сме освободили служители, но те са пръснати в цялата страна. Трябва да върнем хората в София, да заредим заведението. Това са големи инвестиции", заяви още Алибегов. И обясни, че заведенията не могат да си позволят след 2 дни отново да бъдат затворени.

4300 ЛИЧНИ ЛЕКАРИ СЕ ПРИСЪЕДИНЯВАТ КЪМ МАСОВАТА ВАКСИНАЦИЯ

4300 лични лекари се включват в процеса на ваксинация от понеделник. Това обяви в Пловдив главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, цитиран от Нова телевизия. Той обясни, че е решено да има 10 седмици между първата и втората доза, за да бъде най-добър имунният отговор.

ЛЕДЕНИЯТ УЖАС ИЗПРАВИ ТЕКСАС ПРЕД ХУМАНИТАРНА КРИЗА

Властите на Тексас възстановиха подаването на електроенергия в целия щат, което донесе облекчение след дни на безпрецедентно ниски температури, но милиони хора все още изпитват затруднения с безопасността на питейната вода.

САЧЕВА РАЗКРИ КОГА ЩЕ СА ГОТОВИ ЛИСТИТЕ НА ГЕРБ

"Най-късно до 2 март всички имена в листите на ГЕРБ ще са известни". Това заяви пред БНР Деница Сачева - социален министър и областен координатор на ГЕРБ за Добрич. По думите ѝ ситуацията е трудна заради пандемията и затова са нужни знаещи и можещи хора, които веднага да влязат в час и да започнат да предлагат решения на проблемите.

КОЛКО ПАРТИИ ОТИВАТ НА ИЗБОРИ?

31 са партиите, които общо ще участват в изборите. Подготовката се движи по график, назначени са всички районни комисии, те могат да започнат работа. За тях важната работа ще бъде от утре – да регистрират инициативните комитети, тъй като е възможно да има независими кандидати. Това заяви пред БНТ говорителят на ЦИК Димитър Димитров. 31 партии са общият брой, към тях може да се добавят и независими кандидати, но тяхната регистрация е към районните комисии, добави Димитров. Той уточни, че днес трябва да приключат консултациите при кметовете за съставите на СИК. 

ДОЦ. МАНГЪРОВ: КОЙТО СЕ ВАКСИНИРА, ГО ПРАВИ НА СВОЯ ОТГОВОРНОСТ

„Който иска да се ваксинира, нека го направи. Няма проблем от моя страна, но го прави на своя отговорност, защото много иска, обича или защото много го е страх”. Това заяви доц. Атанас Мангъров пред Нова телевизия. Той е категоричен, че пандемията ще изчезне, когато 70% от населението на света минат през COVID-19 – по естествен или по изкуствен начин. „Когато се получи този процент от населението, които да имат имунен отговор срещу този вирус, нещата ще започнат да затихват”, каза доц. Мангъров

СЕДМИЦАТА НА КОРОНАВИРУСА

Увеличението на новите случаи на коронавирус като абсолютно число на седмична база е по-малко през тази седмица спрямо миналата. За периода 15.02 - 22.02.21 г. (припомняме, че всеки дневен отчет се отнася за денонощието преди да излезе) са открити 959 случая повече, докато за периода 08.02. - 14.02.21 г. бяха 1030 повече. Само че през последната седмица са направени по-малко тестове на седмична база - 1192 по-малко (общо PCR и антигенни), докато през миналата седмица имаше 3603 теста повече на седмична база. А преди две седмици новите случаи бяха 1012 повече, като тестовете бяха 10 488 по-малко!

ЗЛАТЕН МЕДАЛ ЗА БОРЯНА КАЛЕЙН ОТ ГРАН ПРИ МОСКВА (ВИДЕО)

Българският ансамбъл по художествена гимнастика завоюва пълен комплект медали от състезанията за Гран При и международния турнир в руската столица Москва, които се проведоха през последните 3 дни. Общо 12 медала спечелиха родните грации - 1 златен, 4 сребърни и 7 бронзови. Във финала на бухалки нашето момиче Боряна Калейн буквално отвя конкуренцията и заслужено грабна златния медал.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес