Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новините: Най-важното за деня, 12 декември

12 декември 2021, 20:00 часа • 4222 прочитания

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 12 декември.

ГДБОП: Четири дни не може да се разпита лице, готово да разкрие схемата за "Хемус"

Не сме принуждавали прокуратурата да извършва нещо насила, нито сме използвали обидни думи срещу тях. Повод за срещата ни в ГДБОП беше, че четири дни не може да се разпита лице, което е заявило готовност да говори какво се е случило с 53 млн. лв. от "Хемус", предназначени за Лот 5 на скоростния път. Един от главните прокурори е заявил, че не го интересува какво ще разкаже лицето. Това заяви директорът на ГДБОП Калин Стоянов на извънредна пресконференция.

Рашков: Прокуратурата предпазва бившите управляващи от наказателна отговорност

„Колкото повече хора разберат сериозността на разследването за стотици милиони левове от държавния бюджет за мнимо строителство на АМ „Хемус“, толкова по-добре. Толкова по-добре и за бъдещето, когато ще има и други управляващи, които няма да смеят да си позволят лукса да използват едни много удобни за присвоителна дейност конструкции като инхаус“.

Съмнителна поръчка за тестове е забавила връщането на големите ученици, твърди бивш заместник на Кацаров

Процедурата за поръчка на тестовете за коронавирус за учениците беше нескопосана. Това каза пред bTV бившият зам.-министър на здравеопазването Димитър Петров. Според него е странно, че тестове, които струват 5-6 лв. в търговската мрежа са поръчани за 8,20 лв. на едро.

Гешев съзря "война срещу прокуратурата" в скандала по делото за "Хемус"

Главният прокурор Иван Гешев видя „война срещу прокуратурата“ в скандала около разследването на злоупотребите по строежа на АМ „Хемус“. По-рано в неделя Софийската градска прокуратура обвини ГДБОП, и в частност шефа на дирекцията Калин Стоянов, че оказвал натиск над двама от тримата наблюдаващи магистрати по делото с обвиняем 42-годишния Борислав Колев.

ГДБОП упражнил безпрецедентен натиск по делото за „Хемус”, твърди прокуратурата

Прокурори от Софийска градска прокуратура се оплакаха от оказан върху тях безпрецедентен натиск от страна на ГДБОП по досъдебното производство, свързано с източването на милиони от автомагистрала „Хемус”. Това обяви на брифинг говорителят на СГП Десислава Петрунова.

Седмицата на коронавируса: Засега спад, но положителните PCR тестове се увеличават

Шеста поредна седмица в България има спад на седмичните данни за новите случаи на коронавирус. Спадът при антигенните тестове е много голям - почти 25%, но при PCR тестовете има увеличение на положителните проби, с 5,5%, което подсказва, че все повече хора със симптоми излизат с диагноза COVID-19. Четвърта поредна седмица има спад и в смъртността, но тя си остава много голяма - 97 души дневно умират с диагноза COVID-19 спрямо 109 в края на миналата седмица.

Биков: Няма диалог с нас, докато Бойко Рашков е в кабинета

Докато Бойко Рашков е в това правителство, няма място за диалог с нас. Това заяви твърдо депутатът от ГЕРБ Тома Биков пред bTV. Неговата задача не е да се бори с корупция, а да прави чадър на тези, които ще управляват. И ако някой не слуша, да го контролира, убеден е депутатът.

Бъдещото правителство маха таксите за детските градини още от януари

Още от януари месец 2022 година ще бъде отменена таксите за детски градини и ясли. Това става ясно от законодателната програма на бъдещото правителство, която беше публикувана днес на сайта на "Продължаваме промяната".

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес