Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новини или novini: Картината на печата за 9 януари

09 януари 2020, 06:00 часа • 4587 прочитания

Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите от вестниците, за днешния 9 януари, четвъртък.

"24 часа"

Отпадането на визите за българите за САЩ ще се обсъжда през март, когато у нас ще пристигне помощник държавния секретар по консулските въпроси Карл Риш. Премиерът Борисов, който повдига въпроса за падането на визите при всички срещи на високо ниво, се надява 12 до 18 месеца след посещението на Риш да има решение. Условието за отмяната е отказаните визи да са под 3%. Сега сме под 10 на сто в отказа на визи, с Канада вече сме в безвизов режим и няма проблем с българските граждани.

"Монитор"

Българите все по-често си купуват домашна лютеница и всякаква друга зимнина чрез обяви в Интернет. По този начин хората търсят начин да осигурят на трапезата си хранителни продукти, приготвени по традиционни рецепти и без консерванти и всякакви други добавки.

Срещат се всякакви оферти за продажба на домашни консерви. Най-търсена си остава лютеницата, която се предлага чрез обяви във Facebook по 4 лв. за бурканче от 314 грама. Има и обяви за лютеница с ябълки/карамел и лук, като тя се предлага на същата цена и в същата разфасовка.

Домашното вино пък се търгува по-евтино, отколкото в магазина – то върви върви по 4 лв. за литър. Мезетата за вино като магарешката пастърма се предлагат в социалните мрежи по около 27 лв. за кило. Телешката пастърма се може да се купи в търговските вериги малко по-евтино - за по 23 лв./кг. Конският суджук пък върви по 6,20 лв./бройката, без да се уточнява какъв е грамажът.

"Труд"

Таксата за повикване на такси в София да поскъпне тройно предлагат от бранша на среща с транспортния министър Росен Желязков. Ако новото предложение бъде прието, столичани ще плащат за услугата между 2,31 лева и 3,90 лв. в зависимост каква тарифа изберат отделните таксиметрови фирми. Така щяло да се избегне повишаване на тарифите на километър и да се реши проблемът с късите и нерентабилни курсове. Браншът иска да се увеличи тройно и цената за престой.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес