Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новини или Novini – картината на печата за 6 юни

06 юни 2019, 06:00 часа • 2418 прочитания

Редакционният екип на Actualno.com представя кратък преглед на печата от днешния 6 юни.

"Сега"

Българското правителство получи два тежки упрека от Европейския съюз. Холандия отново попари надеждите на България да влезе в шенгенската зона, като ѝ отказа достъп заради ширещата се корупция на високо равнище. ЕК отчита, че борбата с това явление у нас е незадоволителна.

Брюксел иска от българските власти конкретни и трайни резултати в борбата с корупцията, включително и осъдителни присъди на висши партийни и държавни кадри. Европейските експерти отправят препоръки, с които българските им колеги да реформират икономиката и да постигнат така желаното сближаване с другите страни от ЕС.

"24 часа"

България е изпратила покани до евентуални инвеститори в проекта АЕЦ "Белене" – руски, френски, американски и корейски компании. От 22 май тече 90-дневен срок за заявления за участие. Подобни проекти най-добре се реализират в рамките на международно сътрудничество, смятат от руската компания "Росатом", която е готова да бъде строител на атомната централа, но иска и българската държава да окаже подкрепа на проекта.

"Труд"

Изкуствените съставки все повече превземат сиренето, кашкавала, киселото мляко и маслото за сметка на прясното мляко. Изкупеното от мандрите сурово мляко е далеч по-малко от нужното, за да се произведат обявените от тях количества млечни продукти. През 2018 г. у нас в преработвателните предприятия са постъпили близо 630 000 тона краве мляко.

В същото време са произведени почти 77 000 тона прясно мляко, 161 000 тона кисели млека, близо 67 000 тона сирене от краве мляко, 1100 тона масло и 2750 тона сметана. Имайки предвид, че за направата на килограм сирене са нужни поне 5,5 литра мляко, се оказва, че постъпилата в мандрите суровина стига само за производството на кисело, прясно мляко и сирене.

"Монитор"

Социалната пенсия за старост скача със 7 лв. от юли, реши Министерския съвет. Така възнагражденията от сегашните 125,58 лв. ще станат 132,74 лв., което е нарастване с 5,7%, обясни социалният министър Бисер Петков. По-разчети на НСИ 136 500 пенсионери ще получат по-големи възнаграждения.

Заради предложената промяна ще се повишат и размерите на редица пенсии, които не са свързани с трудова дейност - за военна инвалидност, за гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес