Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новини или Novini: Картината на печата за 5 февруари

05 февруари 2020, 06:30 часа • 4819 прочитания

Actualno.com представя краткия преглед на печата в днешния 5 февруари.

"24 часа"

Макрон единствен призна, че приемът на България в ЕС бил прибързан - това гласи заглавие в днешния брой на вестника, който цитира агенция "Ройтерс".

Последното голямо разширяване на ЕС, когато Румъния и България бяха приети през 2007 г., беше твърде прибързано и е необходимо повишено внимание при приемането на още членове от региона, засегнат от корупция и престъпност, смята френският президент Еманюел Макрон.

Позицията му относно балканските държави беше припомнена в материал на Ройтерс за промените в процеса на приемане, които Еврокомисията ще обяви в сряда. “Макрон се превърна в най-искрената фигура сред европейските политици”, сочи агенцията.

Предложените реформи ще дадат възможност на държавите членки да изразят по-ясно своята позиция, да замразяват процеса на приемане на нови страни или да принуждават кандидатките да рестартират преговорите в някои области от самото начало.

"Труд"

България е на второ място сред страните от ЕС по ръст на цените на едро на индустриалните производители, показват данните на Евростат, пише "Труд". През декември цените на производителите у нас са с 4,5% по-високи от същия месец на предходната година.

По-голямо повишение на цените на заводите има само в Гърция (+4,7%), а веднага след нас е Румъния (+4,4%).

Като цяло в ЕС цените на индустриалните производители намаляват с 0,4% за година. В енергийния сектор спадът на цените на производителите е с 3,1%, което е причина за ниската инфлация. Докато за дълготрайните потребителски стоки повишението на цените е с 1,4%, а при нетрайните стоки за домакинствата – с 2,3%.

"Монитор"

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще унищожи 675 кг храни с изтекъл срок на годност, открити при проверки в ски курортите през януари. От тях 40 кг са от животински произход, 634 кг - от неживотински, съобщиха от агенцията.

Инспекторите от ОДБХ Благоевград, Смолян, София-област и София-град провериха 313 обекта, издадоха 2 акта и 29 предписания за открити нарушения. Най-често проверяващите откриват храни без етикет от производител и идентификационна маркировка за произход и годност, и неправилно съхраняване и третиране на кухненски отпадъци.

Припомняме, че в началото на тази седмица имаше подобен казус, в който БАБХ установи високо съдържание на немлечна мазнина в проба от сирене, взета при проверка в края на януари.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес