Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новини или Novini - картината на печата за 31 май

31 май 2019, 06:00 часа • 3807 прочитания

Редакционният екип на Actualno.com ви представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите за днешния ден, 31 май.

"Сега"

Пътят към българското Черноморие отново ще бъде изпълнен със задръствания, тъй като ремонтите на ключови места по магистралите "Хемус" и "Тракия" няма да приключат преди започването на отпускарския сезон. От пътната агенция призовават пътуващите да имат търпение в задръстванията и да си предвидят повече време за пътуване. От 1 юни (събота) влиза в сила ограничението за движение на камионите над 12 тона по основните пътища през летните месеци. Те няма да се движат в края на работната седмица и през уикендите.

"24 часа"

Карабината, с която Стоян Зайков-Чане се самоуби при залавянето му в сряда вечерта, е същата, с която е отнел живота на братовчед си Валентин Петров. Пушката е самоделка, с къса цев и Зайков я носил със себе си, докато скитал по полетата около Костенец и Долна баня. Експертиза на оръжието ще докаже, че застреляният на 14 май в дома си Валентин е втората жертва на Чане. Стоян Зайков не е променял външността си, изглеждаш е точно както преди да изчезне

Така приключва издирването на беглеца, което продължи точно 19 дни. Тогава в двора на къщата ѝ в Костенец беше открит трупът на бившата изгора на Стоян Милена Шишкова. Тя обаче е застреляна с пистолет. Тялото ѝ ще бъде освободено от моргата в петък, за да бъде погребана от близките си.

Разследването продължава с издирването на скривалището на двойния убиец, което със сигурност е около Костенец. Предполага се, че там Чане крие и други оръжия, както и важни улики за престъпленията, които е извършил.

"Монитор"

Вестникът се спира на тенденцията, че множество родители и настойници са глобени за пропуснати ваксини срещу морбили и още три други заболявания на децата през 2018 г. Санкциите са са от 50 до 200 лева, в съответствие със здравния закон. Мярката обаче е неефективна, а неимунизираните хора са опасни както за себе си, така и за околните, защото ходят на детска градина/училище. Някои лекари отчитат имунизациите, без реално да са ги извършили, заради възражения на родителите.

"Труд"

В Дуисбург страдат от българи и румънци, които паркират колите си безразборно, а после не плащат наложените им глоби. Коли с българска и румънска регистрация масово паркират неправилно, а шофьорите им дори не разполагат със задължителните застраховки "Гражданска отговорност". Само м.г. са издадени 4 794 акта за глоби на автомобили с българска и румънска регистрация. От тях само 369 са били платени, а останалите 4 425 наказателни дела е трябвало да бъдат прекратени.

Кметът на града търси помощ от федералните власти, искайки да се сключат споразумения с двете страни, за да се улесни обменът на данни за собствениците на превозните средства. Ако властите получат достъп до системата, в която се съхраняват личните данни на собствениците на МПС, нарушителите по-лесно ще бъдат издирвани и санкционирани.Той настоява и да се затегнат изискванията за пререгистрация на автомобилите с чужди номера.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес