Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новини или Novini - картината на печата за 30 април

30 април 2019, 06:00 часа • 3150 прочитания

Великденските празници приключиха, а с тях и относителното спокойствие в обществения живот. В последния ден, в който се подават личните данъчни декларации пред НАП, е време да се върнем към многото нерешени проблеми, политическите скандали и несгодите в ежедневието.

Ето по-важните теми в печата в последния ден на април:

"Сега"

Столичната община е развързала щедро кесията за закупуването на градски мебели при течащия ремонт на центъра. Какво и откъде да се купува, до голяма степен е било предрешено още на ниво проект, като цените при някои артикули сериозно надхвърлят пазарните. Така за едно кошче за боклук столицата ще плати "симпатичната цена" от 1000 лв., а монолитна градска пейка от гранит ще струва на столичани 10 000 лв., показва проверка на "Сега".

"Труд"

Вече 9 месеца министерство на земеделието и Българска агенция по безопасност на храните тормозят Ана Петрова и семейството ѝ от Болярово, които отказаха да избият животните им заради съмнения за чума, твърди вестникът. Въпросните животни не само са живи и здрави, но вече имат и малки. Припомняме обаче, че чумата не е поголовно смъртоносна - тя се развива от вирус, подобен на този на морбили при хората и е възможно животно да оживее след като я преболедува. Остава обаче отворен въпросът дали животното не остава преносител на вируса.

Фермата на Петрова е заличена от регистрите, има заповед за евтаназия и не ѝ разрешават да продава мляко и животни. На молбите ѝ ветеринарите да дойдат и да вземат втори проби от животните – никой не се отзовава, твърди вестникът на Петьо Блъсков. Жената разказва, че се уповава само на Бог, но и на съда, защото води дела с държавата. Тя вече спечели едно на първа инстанция - да бъде отменена наложена ѝ глоба от 1900 лева. Припомняме обаче, че самата Петрова отказваше да допусне ветеринари за втора проба в разгара на кризата.

"24 часа"

Ако някой иска да поспи на спирка на обществения транспорт в Холандия например, със сигурност ще бъде глобен. Ако не я плати и е гражданин на ЕС, глобата ще пристигне за потвърждаване в съд по местоживеене. Тъй като в България за спане по спирките не се глобява, наказанието няма да бъде изпълнено.

Такъв казус бе разглеждан в окръжния съд в Кърджали, където пристигнало решение за финансова санкция от 110 евро, наложена на български гражданин от холандски съд. Жителят на Кърджали е наказан заради нарушение на общинската наредба за обществения ред, защото е открит в 3.15 ч да спи на трамвайна спирка.

"Монитор"

ВИП храната в болниците в София е 3 пъти по-скъпа, отколкото е тази за масовия пациент, установява проверка на „Монитор”. Цената на менюто за деня варира между 15 и 17 лева, докато храноденът на болните е средно 5.50 лева.

Лечебните заведения вече от 20 години ползват външна услуга кетъринг, като за целта избират фирмата чрез обществена поръчка. От това за каква сума е спечелен търгът зависи и стойността на трите яденета – закуска, обед и вечеря, за деня на болните. Освен това цената пада и от факта, че болничното хранене е разделено на т.нар. диети според заболяванията на пациентите. При някои диетите са по-евтини, докато при други – по-скъпи.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес