Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новини или Novini - картината на печата за 3 юни

03 юни 2019, 06:00 часа • 3909 прочитания

Редакционният екип на Actualno.com ви представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите за днешния ден – 3 юни.

"Сега"

Близо 25 млн. лв. са потънали за ремонти в затворите в България за 5 години - от 2014 г. до 2018 г. 14.3 млн. лв. от тях са пари от бюджета, а останалите - от Норвежкия финансов механизъм. Това показват данните на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) към правосъдното министерство, предоставени на в. "Сега" по закона за достъп до информация. Най-големите инвестиции в сектора са направени през 2016 г., когато от бюджета са отделени над 6 млн. лв., а по НФМ - над 1.5 млн. лв.

"24 часа"

Една от авторитетните агенции - S&P Global Ratings, потвърди рейтинга на България преди ден и той е BBB-/A-3' с положителна перспектива. Според обобщената оценка на S&P фискалната и външната позиция на страната остават силни, а очакванията за икономическия растеж се оценяват като благоприятни независимо от структурните ограничения в дългосрочен план. Положителната перспектива пред рейтинга отразява значителната вероятност България да се присъедини към чакалнята на еврото през следващите 12 месеца.

"Монитор"

Вестникът съобщава за близо 1000 полицаи, които ще бъдат командировани по Черноморието, за да подпомагат летния сезон. Те ще струват на бюджета по около 20 000 лева на ден, според справка, предоставена на в. "Монитор" от МВР. Точната им бройка до момента е 947, но може да се увеличи. "Ситуацията може да наложи командироване на още униформени. Ако това се наложи, ще обявим точната им бройка. До момента обаче са около 1000", обясняват от вътрешното ведомство.

"Труд"

Европейската комисия очаква догодина бюджетният дефицит на Италия сериозно да надхвърли допустимото според правилата на ЕС, което повишава шансовете за подновяване на сблъсъка по отношение на икономическите политики между Брюксел и правителството в Рим. Италианският дефицит е на път да се раздуе до 3,5% от БВП през 2020 г., в сравнение с вече бездруго високите 2,5%, очаквани за тази година. Причините са забавящата се италианска икономика, плановете на Рим да въведе скъпи политики, включително т. нар. "граждански доход" и от намерението за отмяна на значима пенсионна реформа.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес