Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новини или Novini - картината на печата за 29 май

29 май 2019, 06:30 часа • 3790 прочитания

Редакционният екип на Actualno.com ви представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите за днешния ден, 29 май.

В. "Сега"

"МОН предложи мораториум за разкриването на нови университети" - гласи първа страница на вестника. Оказва се, че забрана за разкриването на нови висши училища в България и ограничаване на т.нар. "летящи професори" предлага Министерството на науката и образованието (МОН) в проект за промени в закона за висшето образование, пуснати за обществено обсъждане. Ограниченията обаче засягат повече държавните, отколкото частните вузове.

Изданието не подминава и новината, че токът и парното поскъпват от 1 юли. Това сочат предварителните разчети на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). 

В. "Монитор"

2700 деца повече са кандидатствали за ясли и детски градини в София през тази година в сравнение с предходната. Това става ясно от доклад за завишаване броя на децата в групите в детските заведения в столицата, внесен за обсъждане в общинския съвет от зам.-кмета по образование Тодор Чобанов, пише "Монитор".

В. "Труд"

Скандалите спряха хората за вота - акцентира вестникът, посочвайки, че избирателната активност от евроизборите вече се доближи до тази от 2014 г. Друг от акцентите в днешния брой на в. "Труд" е анализ на Спирдон Спирдонов във връзка с приемането на последните поправки на Закона за отбраната и Въоръжените сили, гласящи, че армията няма да има полицейски функции.

В. "24 часа"

Медията обръща внимание на международни теми като новината, че лидерът на френската крайна десница Марин Льо Пен отива в Брюксел, за да работи по създаването на нова група в ЕП.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес