Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новини или Novini - картината на печата за 29 август

29 август 2019, 06:00 часа • 5250 прочитания

Actualno.com представя акцентите от днешния преглед на печата.

"Сега"

Ново, абсурдно развитие претърпя скандалът около назначението на бившия шеф на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев за генерален консул във Валенсия. Причината е в крайно съмнителната и противоречива информация около подготовката по испански език на Георгиев.

Досега беше известно, че познанията на Георгиев по испански отговарят на езиковото ниво А2, което означава, че стигат за елементарен разговор. Това беше изтъкнато в автобиографията, която той представи в Народното събрание, когато управляващите издигнаха кандидатурата му за председател на антикорупционния орган в началото на 2018 г. Слабите му езикови умения бяха една от причините, предизвикали силно възмущение сред сънародниците ни във Валенсия, които дори стартираха петиция срещу назначението на правителствения фаворит.

Във вторник сякаш от нищото се появи сертификат, издаден от фирмата "Никанор", посочена като "езикова школа". Твърди се, че документът доказва, че Георгиев е покрил по-високото ниво на владеене на езика В1. Странното в случая е, че сертификатът е с дата 2 март 2017 г. А споменатата автобиграфична справка, подадена от Георгиев в парламента, носи входящ номер от 9 февруари 2018 г. Излиза, че когато е кандидатствал за стария си пост, Георгиев е вписал по-ниско ниво на владеене на испански в сравнение с това, което вече е имал според сертификата на "Никанор", което е абсолютно нелогично.

"24 часа"

До 8 млн. лв. общо ще могат да похарчат партиите и коалициите за агитация по време на кампанията за местните избори на 27 октомври, става ясно от решение на ЦИК. Партиите, коалициите, местните коалиции и независимите кандидати могат да финансират кампанията си със собствени средства, пари на кандидатите и дарения. За местния вот държавата не предоставя медийни пакети.

Според приетите от ЦИК правила кампанията за един кандидат за общински съветник не може да струва повече от 5000 лв. Лимитите за кметове на общини, на райони и на кметства пък зависят от големината на населеното място и варират от 25 000 до 1 млн. лв. Между 20 000 и 60 хил. лв. пък трябва да излезе агитацията за кандидатите за районни кметове на София, Пловдив и Варна. Борещите се за кмет на най-малките кметства (до 1000 жители) имат право на скромните 2000 лв., а тези на най-големите (над 3000 жители) - до 10 000.

"Труд"

Удрят цигарите в цената – от 10 до 40 стотинки, заради новия бандерол. След серия от поскъпване на най-масовите марки цигари у нас от май насам, предимно с 10-20 стотинки, през юли и август някои от тютюневите компании вдигнаха с още толкова цените.

Справка на в. "Труд" в Публичния регистър на цените на тютюневи изделия показва, че от 15-ти юни до сега кутия цигари на един от тютюнопроизводителите, е поскъпнала два пъти – от 5 до 5,40 лв. няколко пъти от по 10 и 20 стотинки. Същата е ситуацията и с други марки, които поскъпват два пъти за този период. Масовите цигари засега останаха с поскъпване само от 20 стотинки.

"Монитор"

Много от сериозните нещотърсачи се отказаха от родните плажове и постепенно превзеха ивицата на Френската и Италианската Ривиера, където туристите са значително по-богати и се намират повече изгубени ценности.

За добър удар те смятат намирането на тежък мъжки ланец или скъп златен часовник, но подобни находки у нас са рядкост и са по-скоро спомен от времето на мутрите. Най-често се откриват дамски пръстени, гривни, обеци и колиета, като повечето находки се оказват евтини джунджурии, а не ценности от благороден метал. Най-много са заровените в пясъка метални кенове от бира, безалкохолни и енергийни напитки, метални капачки и изпаднали дребни монети.

От края на август до късна есен е най-богатото време за търсачите на съкровища. Щом туристите оредеят, те запрятат ръкави и грабват металотърсачите. Излизат рано сутрин по тъмно или по залез-слънце. Освен металотърсача всеки си има и фенерче, с което свети нощем в тъмното. Щом летовниците приберат хавлиите и си тръгнат, по пясъка плъзват иманярите.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес