Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новини или Novini – картината на печата за 27 септември

27 септември 2019, 06:00 часа • 2229 прочитания

Редакционният екип на Actualno.com ви представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите за днешния ден – 27 септември.

Вестник "Сега"

Въпреки усилията на правителството по връщане на отпадналите ученици и задържането им в клас България остава на пето място в ЕС по брой на преждевременно отпаднали от образованието младежи. У нас през 2018 г. този процент запазва нивото си от предходната 2017 г. - 12.7%, като по-зле продължават да са само Малта - със 17.5% рано напуснали системата, Испания - 17.9%, Румъния - 16.4, и Италия - 14.5%.

Това е един от изводите в Обзора на Европейската комисия за образование и обучение за 2019 г. Сред останалите негативни констатации са тези за изоставащ бюджет за образование, липса на достатъчно и добре квалифицирани учители, лоша материална база в училищата.

Вестник "24 часа"

Повече от две трети от българите (69%) искат кметът на тяхното населено място да има деца. Едва 23% посочват, че за тях това изобщо не е важно или че по-скоро не е важно. Дори при най-младата възрастова група (18-29 години) преобладава мнението, че е важно кметът на населеното им място да има деца.

Огромен дял – 88%, пък имат изискване към своя кмет да е с управленски опит. Това показват данните от проучване на изследователския център „Тренд“, направено по поръчка на „24 часа“ в периода 9 – 16 септември сред 1007 души.

За 48 на сто от запитаните няма значение дали кметът ще е мъж или жена. 36% са на мнение, че е по-добре мъж да бъде начело, докато едва 10% биха искали жена. За жените в поголям дял няма значение полът на кмета на населеното им място за сметка на мъжете.

Вестник "Монитор"

От началото на годината при 20 на сто от общо регистрираните 464 кетъринг фирми са били открити нарушения. При извършените проверки са издадени 79 предписания и са връчени 4 акта за установяване на административни нарушения. Това сочат данни на БАБХ, предоставени на „Монитор“.

Най-често срещаните установени несъответствия са прекъсната хладилна верига, суровини без етикет, храни с изтекъл срок на годност, неправилно съхранение на суровини и готов продукт, липса на проследимост, неспазване на изискванията, касаещи помещенията и оборудването, както и нередовно водене на записи по системите за самоконтрол или липсващи такива.

Вестник "Труд"

Лихвите по нови фирмени депозити в евро за първи път намаляха до средно ниво от 0%, обявиха от БНБ. Причината за това е, че редица банки събират такса „съхранение“ за големи суми на търговски дружества в депозити и по разплащателни сметки. Лихвите по кредитите и влоговете остават ниски поне до края на 2021 година.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес