Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новини или Novini - картината на печата за 22 август

22 август 2019, 06:00 часа • 6261 прочитания

Редакционният екип на Actualno.com представя кратък преглед на печата от днешния 22 август.

"Сега"

Почти половината от хората у нас продължават да винят държавата за проблемите си. Че "държавата е виновна за всичко" смятат 46% от анкетираните в проучване на "Галъп" от началото август, посветено на отношението на българите към обществените авторитети.

42 на сто от интервюираните са по-склонни да гледат към себе си, стане ли въпрос за собствените им неблагополучия. В тази група влизат най-младите - между 18 и 25 години, т.е. родените след 1989 г., както и привържениците на властта.

Българите изпитват силно недоверие към законността - 68% смятат, че е по-важно нещата в живота да са справедливи, отколкото да бъдат законни. Мнението се подкрепя от различни демографски групи. Обществото ни по-скоро базира моралните си критерии на някакво усещане за здрав разум, отколкото на законовите положения.

"24 часа"

Американската администрация е обсъждала вариант да предложи на Дания по 600 млн. долара годишно срещу предаването на Гренландия като безсрочно владение на САЩ, съобщи в. Washington Post, цитирайки свои осведомени източници.

Именно такава субсидия от 600 млн. долара дава Копенхаген всяка година на автономната си област. Затова и САЩ са предложили тези пари, но като приход в хазната, твърдят източниците. Освен това била обсъждана възможност да се даде на Дания и друга крупна сума отделно.

"Монитор"

Само срещу 60лв. може да бъде закупена значка на Национална полиция в популярен сайт за онлайн търговия. Предлагат се и фалшиви полицейски униформи, които всеки може да закупи.

Притежанието на подобни фалшиви артикули може да застраши обществената сигурност, тъй като всеки може да закупи нужната екипировка, за да заприлича на полицейски служител – от значка до светещ буркан за автомобила, и да влезе в ролята на истински униформен.

Продаването и използването на подобни униформи и отличителни знаци обаче е престъпление, което се наказва спрямо Наказателния кодекс. Текстовете предвиждат затвор до 3 години или пробация.

"Труд"

Оранжерии и ферми в чужбина са търсели 1800 наши гурбетчии само през тази година. За периода януари – юли 2019 г. в Агенция по заетостта са получени обяви за работа в чужбина от 8 държави – Холандия, Дания, Испания, Португалия, Белгия, Великобритания, Швеция и Франция, съобщават пред в. "Труд" от институцията.

Само Испания е търсила над 1000 българи за бране на ягоди, а Холандия е била с най-много и разнообразни оферти за работа. Те са търсели 103-ма берачи на домати и чушки, краставици и ягоди в оранжерии и на открито. В Дания е имало 101 работни места, а офертите за гурбетчии в Португалия, са били 60.

Държавата, която най-много привлича българските работници, е Великобритания с 250 обявени свободни места за берачи на аспержи. Франция е имала 180 оферти за гурбетчии, а 30 са били позициите за берачи на плодове и зеленчуци във Франция.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес