Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новини или Novini - картината на печата за 21 януари

21 януари 2020, 06:00 часа • 5785 прочитания

Редакционният екип на Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите от вестниците, за днешния 20 януари, понеделник.

Вестник "24 часа"

Изданието обръща внимание, че 2153-ма милиардери в света са имали през 2019 г. по-голямо богатство, отколкото 4,6 млрд. най-бедни хора на планетата, които са 60% от световното население. За информацията се позовава на новия доклад на неправителствената организация “Оксфам”. По традиция той се публикува в навечерието на икономическия форум в Давос, който всяка година събира най-заможните и най-влиятелните личности в света. Пропастта между бедни и богати и социалното неравенство нарастват все по-бързо, заключава докладът, който дава и други примери за това. Като например, че 1% богаташи притежават два пъти повече пари от 6,9 млрд. души.

Вестник "Труд"

Непълнолетните извършители на убийства, изнасилвания или блудства да не получават автоматично по-ниски присъди. По разпореждане на премиера Бойко Борисов депутати от ГЕРБ ще внесат такава законодателна промяна, чрез която да не е задължителна редукцията на присъдата за извършителите на тежки престъпления срещу личността, пише медията. Това заяви депутатът от ГЕРБ Маноил Манев след среща на премиера с Асен Руменов, бащата на убитата 18-годишна Андреа от Галиче. На разговора са присъствали главният прокурор Иван Гешев и говорителят му Сийка Милева.

Вестник "Монитор"

Ежедневникът поставя акцент, че крият с ниски цени фалити и дефекти на имоти. Апартаменти в кооперации „на зелено“ на фалирали строители и в стари блокове с подкопани основи се предлагат на атрактивни цени. Проблемните имоти са преоценени с 25 на сто, коментираха брокери пред „Монитор“. Собственици на почти непродаваеми жилища най-често търсят професионалисти да им ги продадат.По телефона за проблеми не се споменава, канят се бъдещите собственици да видят на място и тогава се стигат до обяснения и пазарлък.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес