Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новини или Novini – картината на печата за 19 декември

19 декември 2019, 06:30 часа • 3886 прочитания

Екипът на Actualno.com представя традиционният преглед на печата за деня.

Сега

Под натиск от Брюксел България обяви война на дъмпинга от китайските стоки. Българските митничари вече ще трябва да ползват за оценка на вносните артикули данните на Евростат. Дрехи, обувки, чорапи, чаршафи, играчки и всякакви пластмасови изделия - внос от Китай, поскъпват от Нова година. Причината е, че минималните стойности, по които се обмитяват тези стоки при внос у нас, значително се завишават. България вече трябва да прилага т.нар. "справедливи цени" за рискови стоки от "трети страни", валидни за всички членки от ЕС.

Труд

До 5 години да лежи в затвора всеки, който нанесе лека телесна повреда на медицинско лице, учител, полицай, съдия, прокурор, митничар, лесничей и други служебни и длъжностни лица. Такова предложение за промяна на Наказателния кодекс внесоха от “Обединени патриоти”. Завишаването на наказанието е в два текста от закона. Първият предвижда от 1 до 5 г. затвор за леки случаи – шамар, блъскане, бутане, дърпане и т. н. Патриотите предлагат горната граница да остане, а минимумът да се увеличи от 1 на 2 години. Вторият текст е за случаите, когато са причинени болки или страдания, но без разстройство на здравето – тоест, налице е побой. Сега наказанието е до 3 години, а вносителите предлагат да стане до 5 години.

24 часа

Контрабандните горива ще се засичат на 6 месеца. От догодина делът на незаконните горива на българския пазар ще се засича веднъж на всеки 6 месеца. Това предвижда договор, който предстои да се сключи между Българската петролно-газова асоциация (БПГА) и Центъра за изследване на демокрацията, казаха пред “24 часа” председателят на БПГА Живодар Терзиев и старши анализаторът на центъра Тихомир Безлов. По същество делът ще се установява като разлика между потреблението на горива и данните за влезлите в бюджета приходи от акцизи за продадените горива, обясни Безлов. “Данните за потреблението ще се вземат от толсистемата и от автомобилната администрация на транспортното министерство, която има данните за изминатите километри на превозните средства за обществен превоз на пътници и товари”, каза той.

Монитор

75 лв. тол такса за старите тирове до Бургас. Тировете с нисък емисионен клас ще плащат 74,80 лева за разстоянието от София до Бургас. Наполовина по-малко ще струват 340-те км до морския град с новите пътни такси на превозвачите, ако ползват високоекологична категория превозни средства. Сметките са според приетата от правителството вчера тарифа на таксуване.Товарните автомобили с тегло между 3,5 т и 12 т ще плащат една и съща такса за трите категории пътища,но тя ще зависи от емисионния им клас. Тези с най-високите екокласове Евро V, Евро VI или EEV ще плащат по 4 ст. на километър. За тези с емисионен клас Евро III или Евро IV тарифата ще е 5 ст. на километър, а за тези с най-ниската екокатегория - клас Евро 0, I или II - 7 ст. на километър.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес