Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новини или Novini - картината на печата за 17 октомври

17 октомври 2019, 06:00 часа • 1558 прочитания

Редакционният екип на Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите от вестниците, за днешния 17 октомври, четвъртък.

Вестник "Сега"

Българският футбол от години неглижира проявите на расизъм и това е една от причините да се стигне до събитията на мача България - Англия в понеделник, пише изданието по горещата тема. Вече десетилетие у нас се говори за този проблем само покрай някой показан от фенове нацистки символ, и то ако бдителен фотограф или оператор го заснемат и медиите наблегнат на инцидента. Превенция няма никаква, няма и адекватни наказания, канстатира още "Сега" на своята първа страница.

Вестник "24 часа"

Темата продължава и по страниците на всекидневника. Става ясно, че Специализираната прокуратура е обявила на сайта си, че към момента действията по разследването на ГДБОП в БФС продължават, но те няма да бъдат коментирани, докато не бъдат събрани всички доказателства по случая. "Във връзка с високия обществен и медиен интерес към извършените на 15 октомври 2019 г. действия по разследването на Специализираната прокуратура и ГДБОП в БФС На този етап предоставянето на информация за продължаващите с висока интензивност действия не е в интерес на разследването на Специализираната прокуратура. Данни за резултатите ще бъдат предоставени в максимално голям обем при първа възможност по преценка на наблюдаващия прокурор", цитира съобщението на държавното обвинение медията.

Вестник "Труд"

Ежедневникът отбелязва, че Турция има готовността да отговори на каквито и да е санкции от страна на САЩ, предизвикани от военната операция на Анкара в Сирия. Това е заявил турският министър на външните работи Мевлут Чавушоглу, цитиран Reuters, като e допълнил, че всякакви заплахи за международни санкции срещу страната са неприемливи. Пред парламента в Анкара Чавушоглу е посочил, че отношенията на страната с Вашингтон се намират в критична точка.

Вестник "Монитор"

Републиканските консултанти от медицинските специалности вече ще получават хонорари, базирани на проценти от клиничните пътеки, пише изданието. Това предвижда проект за изменение и допълнение на Наредба 47, която регламентира техните задължения. 

Размерът на възнагражденията им не може да бъде по-малко от 15% от цената на съответната клинична пътека, клинична или амбулаторна процедура, ако става въпрос за консултация без оперативна намеса. Ако консултацията е с оперативна намеса, то заплащането на консултанта тръгва минимум от 30% от цената на съответната клинична пътека, клинична или амбулаторна процедура. Тези цифри са залегнали в проектодокумента, уточнява още "Монитор".

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес