Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новини или Novini – картината на печата за 17 май

17 май 2019, 06:00 часа • 3299 прочитания

Редакционният екип на Actualno.com представя кратък преглед на печата от днешния 17 май.

"Сега"

Вестникът обръща внимание на бавно увеличаващите се средства за втора пенсия, като средната сума най-после достига 3000 лв. Социалното министерство още е обявило как ще се изплаща втората пенсия, а и не се знае колко ще са събраните средства по индивидуалните партиди на хората. Изтъква се и подобряването на доходността на универсалните пенсионни дружества, като нетните им активи също нарастват.

"24 часа"

Основна тема са драмите на бизнесмена Миню Стайков, който от 9 месеца е в затвора заради незаконно производство на цигари, данъчни престъпления и пране на пари. Наскоро Стайков бе обвинен и за злоупотреби с еврофондове, а имуществото му е под запори и възбрани. Той е завел иск за 30 000 лева срещу прокуратурата и двете специализирани съдилища, обявил е гладна стачка и има проблеми със здравето, заради което е в инвалидна количка.

"Монитор"

Ин витрото в България поскъпва, някои болници са с нови ценоразписи от пролетта. В един от големите АГ медицински центрове в София класическото ин витро с включено култивиране на ембриона от 1000 вече е 1100 лева. В други клиники пък тарифите са увеличени само с по 10 лева. Например ин витрото при естествен цикъл от 685 лв. вече е 695 лв., а при стимулиран цикъл от 1685 на 1695 лева, пише "Монитор".

Цените се вдигат и при процедури автоложната инсеминация – оплождане със сперматозоиди от партньора. В една от АГ-болниците в столицата, които работят асистирана репродукция, тази процедура е поскъпнала с 50 лева. Така от 1 май вместо 300 лева тя вече струва 350 лева. Ако обаче материалът е донорски, тогава разликата в повечето клиники варира от 350 до 600 лева. В някои центрове обаче инсеминацията с материал от дарител достига и до 1000 лева.

"Труд"

Вестникът обръща внимание на повсеместната криза в иранското общество, липсата на работа, кризата в туризма, проблемите в здравеопазването, където липсват лекарства и трудностите на хората да си купуват храна и продукти от първа необходимост. Материалите за редица индустрии поскъпват, а паричните преводи от чужбина са много трудни или дори невъзможни. Кризата е най-тежка в селските райони, а в по-бедните ирански провинции животът е направо непоносим.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес