Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новини или Novini – картината на печата за 14 октомври

14 октомври 2019, 06:00 часа • 3168 прочитания

Новата седмица отново е тук – а как започва, можете да се ориентирате по традиционния преглед на печата, представен от Actualno.com.

Вестник "Сега"

2000 деца са прибрани от социалните служби през миналата година в България – защото са в риск при родителите си. Децата, обаче, не са обгрижвани само от държавата – те са настанени при роднини, близки, приемно семейство или специализирана институция с цел да бъдат защитени животът и здравето им. 1058 пък са изоставени от своите родители. От януари до август тази година броят на децата с мярка за настаняване извън семейството е малко над 2000, като по всичко личи, че и тази година общо изведените и изоставени деца ще бъдат около 3000. С други думи, едно и също всяка година – но друг ни е виновен, нали?

Вестник "24 часа"

Вестникът обръща внимание на сделката за ЧЕЗ и решението на КЗК да прави задълбочен анализ – защото "Еврохолд" като собственик на застрахователното дружество "Евроинс" можело да влияе на застраховките на гаранциите по сделките за ток на дружествата от групата на ЧЕЗ. Странно, казват трима адвокати пред медията. А звучи далеч по-логично, отколкото да спреш сделка, защото щяло да стане монопол на ВЕИ, когато всъщност със сделката новата компания ще е с едноцифрен дял на този пазар.

Вестник "Труд"

Медията набляга на цената на частните уроци за седмокласниците – за да отидат в добра гимназия, като изчислява, че подготовката излиза над 2800 лева. За поредна година пък ние се чудим защо ни е изобщо държавно образование, като всички плащаме за частно и пак няма гаранция, че от децата ни ще станат хора? На този фон цъфти и Красимир Гергов, за да иска държавна помощ за туризма. За кой точно – този, който пак с държавна помощ бетонира де що види и после се чуди защо го отсвирват ли?

Вестник "Монитор"

Какво е брой на поредната перла в медийната корона на Делян Пеевски, ако няма материал за някой от хората, които не искат да му клякат? На мушката е Иво Прокопиев – искал да се спаси от плащане на дългове по бизнеса си и да избяга от съдебни дела като това за EVN като излъже, че някой иска да го убие. Ако написалите това обяснят по кой или кои закони е възможно подобно нещо, може и да повярвам, че нещо друго извън кръстословиците и судокото във вестниците на Пеевски струва и 1 стотинка.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес