Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новини или Novini: Картината на печата за 11 януари

11 януари 2020, 07:00 часа • 1837 прочитания

Actualno.com ви представя основните акценти от всекидневниците на 11 януари

24 часа

Толтаксите по-ниски, ще се плащат само за магистрали и първокласни пътища. Споразумението, постигнато при премиера Борисов с превозвачите, отмени поне за три месеца готвения за понеделник протест. Държавата прие тарифата на превозвачите за 3 месеца, те пък няма да протестират, се разбраха след 2 часа спорове и сметки при премиера Бойко Борисов. От 1 юли, ако приходите не покриват предвидените. 450 млн. лв., таксите ще бъдат коригирани. От толсистемата отпадат второкласните пътища

Два часа спорове и сметки при премиера Бойко Борисов отказаха превозвачите от националния им протест в понеделник. Разбраха се с държавата за по-ниски такси на толсистемата, които да тестват три месеца след 1 март. От обхвата на пътищата, за които ще се плаща такса, отпадат 2900 км второкласни. В системата остават само първокласните и магистралите.

Труд

Водата отнесе министър Димов. Спецпрокуратурата удължи ареста му до 72 часа. На свобода можел да пречи на разследването. Министър Нено Димов разрешавал всеки месец вода от язовир “Студена” да бъде използвана за промишлени нужди. Над 7,2 млн. кубически метра били получени от фирмите “Стомана идъстрийс” и “Топлофикация” – Перник за по-малко от 2 г. с неговия подпис, въпреки че е бил уведомяван за спадащото ниво на язовира. Това казаха от прокуратурата и обявиха, че на екоминистъра е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост. След като пренощува в единична килия в Трето столично РПУ, по обед Димов бе отведен в Националната следствена служба. Наложена му е 72-часова мярка за неотклонение и се очаква днес в спецсъда прокуратурата да поиска да му се наложи постоянен арест.

Монитор

Пенсионери позират голи за 700 лв. на месец. Между 570 и 740 лв. взимат на месец най-оборотните голи модели сред пенсионерите, които позират пред студентите от Художествената академия. Между 4,50 лв. и 6 лв. на час е тарифата в различни учебни заведения, показва проверка на „Монитор“. В Художествената академия хонорарът е 4,80 лв. за учебен час, докато в Университета по архитектура, строителство и геодезия скача на 6 лв. Едва 3 лв. пък се полагат на онези от тях, които не хвърлят дрехите в името на изкуството. Неизплащането на тези нищожни суми бе върхът на айсберга, който в края на миналата година се разля на улицата, изкарвайки на протест и тях, и професорите и студентите от Националната художествена академия. Сега ситуацията е отчасти овладяна. Преподавателите са взели заплата и половина през декември, обещано им е да получат още толкова и през януари, за да изчисти НХА дълга си към тях.

 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес