Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новини или Novini - картината на печата за 1 ноември

01 ноември 2018, 06:00 часа • 4128 прочитания

Преди да разгледаме накратко какво пишат вестниците за днешния 1 ноември, редакционният екип на Actualno.com ви честити Деня на народните будители с непоклатима вяра, че знанието и просветата са най-ценният капитал на всеки народ. За съжаление обаче често пъти у нас са на почит други "ценности", на които обръщат и днес внимание ежедневниците.

Вестник "Сега"

Колегите не удържат сарказма си относно случая с Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Най-големият удар на прокуратурата е подкуп за 5000 евро, казват те и не е, като да нямат право – с толкова пари „висшите патриотични сили” едвам стигат до Варадеро. Вестникът цитира и думите на заместник-главния прокурор Иван Гешев, който посочва, че председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев е обвинен за 6750 евро, но и "Ал Капоне бил в затвора само за данъци".

Вестник "24 часа"

Изданието обръща внимание на проучването на изследователския център "Пю" според което българите са на трето място от целия Европейски съюз по вяра в магии. От анализа, проведен в 34 европейски страни, става ясно, че огромно мнозинство от нашенците пък - 77% - търси упование в Бог.

Вестник "Труд"

Ежедневникът поставя акцент върху темата с ДДС-то при търговия със стоки от ЕС, като посочва, че все повече българи започват бизнес, при който поръчват онлайн стоки от държави членки на Общността, а след това ги продават у нас. Очевидно, в тази пазарна ниша има все още свободно пространство.

Вестник "Монитор"

Изданието залага на потребителска тема в днешния си брой, като отбелязва, че до 4-5 години България ще остане без плодове и зеленчуци родно производство. Възможно е също така секторите на овощарството и зеленчукопроизводството да фалират заради ниските държавни и европейски помощи. Разбира се, всички се надяваме, че тази мрачна прогноза няма да се сбъдне, а напротив - на пазара все повече ще има изобилие от българска стока. Но 'трай бабо за хубост', както се казва!

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес