Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нови самолети МИГ-29 няма да купуваме

27 април 2012, 12:24 часа • 7806 прочитания

Средно 80 летателни часа годишно имат пилотите, охраняващи въздушното ни пространство, каза министърът на отбраната Аню Ангелов, предаде БГНЕС.

На изразените съмнения дали не се пести излишно от гориво заради кризата при пилотирането на наличните самолети за тренировъчни полети министърът отговори, че само за миналата година са изхарчени допълнително 50 млн. лв. и са се провели 24% повече учения и полети в сравнение с 2010 г.

През тази година се предвижда увеличение на полетите с 34%, уточни той. Нови самолети МИГ-29 няма да купуваме, категоричен бе министърът. Предстои да завърши работа проектния екип за закупуване на нов тип многоцелеви изтребител и до края на годината министърът ще представи на МС плановете за това. Не считаме, че повече от 400 млн. долара в продължение на 5 г. страната може да осигури, посочи Ангелов.

Всички самолети МИГ-29, с които летят българските въздушни сили, са от 2007 г. след капитален ремонт, това означава почти нов самолет и след него им е дадена гаранция до 2029 г., каза министърът, с което опроверга предварително евентуално възникналите въпроси за надеждността на руските самолети. Руската страна, в лицето на завода производител, е изразила готовност в случай на необходимост да окаже съдействие по откриване на причините за катастрофата, допълни Ангелов. Но това може да стане едва, след като министърът получи доклада на комисията, която той е назначил по проверка на случая.

Работи комисия, която проверява всички версии, аз съм политик, а не специалист и, когато има яснота по причините, ще ги съобщим, заяви военният министър. Но възможните причини при такива аварии са три, според него: сложни метеорологични условия - такова нещо няма в случая, на второ място - грешки в техниката на пилотиране, т.нар. човешка грешка или техническа неизправност.

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес