Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нови, по-строги санкции за собствениците на рушащи се сгради

28 май 2016, 14:38 часа • 992 прочитания

Нови, строги санкции за собствениците на рушащите се сгради в страната ще влязат в сила до есента. Това съобщи за нова един от вносителите на законовите промени – Красимир Велчев от ГЕРБ.

Промените предвиждат санкции и за чиновниците, които оставят сгради - паметници на културата да се рушат.

Сред предложените промени е още общините сами да могат да взимат решения за съдбата на такива сгради, които не са от национално значение.

При пет години безхаберие от страна на собственик на сградата тя ще се отнема от общината. Целта на готвените промени е да се опазят паметниците на културата, но и националната сигурност, защото много от тях се разпадат и са опасни за минаващите в близост, предаде Нова тв.

„Много от тези сгради, дори на тях е залепен надпис „Опасно, не влизай!” и съм задавал въпроса, недай си Боже, деца, а те винаги играят там, където не трябва, пострадат от срутване на такива сгради, кой ще бъде виновен, така и не е ясно. Представете си, че примерно една глоба за лош вид на сградата или за опасни елементи е 200 лева, да речем и се дава срок от един месец да се отстранят, значи на следващият месец те могат да станат 500 лева, по следващия хиляда”, обясни Красимир Велчев – зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес