Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нови IP базирани системи обхващат целия процес на видеонаблюдение

27 февруари 2015, 15:47 часа • 13209 прочитания

Нови IP базирани системи обхващат целия процес за видеонаблюдение.  Това са само част от новостите, които ще може да видите на единственото в България изложение за охрана и сигурност Security Expo, което ще се проведе от 25 до 28 март в Интер Експо Център-София.

Специализиран софтуер за проектиране и изграждане на системи за видеонаблюдение - IP Video System Design Tool обслужва целия процес от изграждане на концепцията през проектирането до изчисляване на параметрите и изготвяне на схемите и чертежите за инсталация. Той ще бъде представен на изложението от българската компания IP SECURITY SOLUTIONS Ltd. която е представител на международната компания Joint Video Surveillance Group (JVSG) – разработчик на специализираното приложение.

Още преди да бъде инсталирана, всички могат да погледнат през камерата. Възможно е разпознаване на лица, номера на автомобили. Това е прeдимството на 3D визуализацията, обясни Явор Фурнаджиев от IP SECURITY SOLUTIONS Ltd.

Подходът при този софтуер е комплексен. Системата осигурява функционалност през целия процес на проектиране.  Освен това софтуерът е независим от производителя на оборудването и прави всичко от пресмятанията до визуализацията. Базовата версия струва 199$, а корпоративната версия, която може да включва над 30 лиценза може да достигне до 3999$.

Joint Video Surveillance Group (JVSG) работи в сферата на иновативни решения в областта на проектирането и изграждането на системи за видеонаблюдение, видеокомпресия и системи за съхранение на информация, мрежови видеокамери и IP видео сървъри, системи за засичане на движение в реално време и видеоанализ.

Търсене има, защото така се облекчава работата на хората, които се занимават с изграждане на подобни системи. Няма и година откакто тези решения са достъпни и на нашия пазар, каза още Явор Фурнаджиев.

Предимствата - гъвкавост и адаптивност по всяко време и отвсякъде

В наши дни постигането на висока разделителна способност с IP базирани системи за видеонаблюдение е вече изключително добре развито. Съществуват системи, които доставят видео с HD (High Definition) качество от 1.0 MP (1280x720p), 1.3MP (1280x960p), Full HD (1920x1080p), 3MP, 5MP, Ultra HD достигащи до 12MP и повече, като се стигне до военни технологии доставящи обобщена картина с разделителна способност, измервана в GP (Gigapixels).

IP базираните системи предоставят повече предимства от старите аналогови системи. Те подобряват качеството на изображението като позволяват наблюдение на много по-голяма област, засичане и отличаване на множество детайли, които иначе биха останали скрити. Това пък от своя страна дава много по-добра основа за вземане на навременни и правилни решения и предприемане на действия, базирани на информацията от системите за видеонаблюдение.

Те са гъвкави и могат бързо да се интегрират в съществуващи и нови мрежови инфраструктури. Тези решения позволяват лесна надстройка на системите, както и адаптацията към възникнали нови изисквания.

С новите системи обработката на видео файловете става по-надеждна и достъпна. С развитието на IP базираните системи вече са възможни множество функции за т.нар. интелигентен видео анализ. Контролът може да бъде осъществен практически отвсякъде и от всяко потребителско устройство с достъп до световната мрежа – компютър, таблет, телефон. Те дават достъп както за наблюдение, така и за управление и администрация. А това дава допълнителна гъвкавост.

Преносната среда за IP системите за видеонаблюдение не е нищо друго, освен локална мрежа, изградена от познатите ни видове и подвидове на UTP, FTP кабели, както и оптични трасета. Поради популярността на локалните мрежи, стандартите за пренос на информация през тях са постигнали значителна степен на техническо съвършенство и непрекъснато се развиват. Това води до висока  надеждност и взаимозаменяемост на техните основни и на междинните мрежови компоненти.

Пречките - преносната среда и все още по-високата цена

- По-висока цена – в миналото цената на компонентите (камери, записващи устройства и т.н) на IP системите за видеонаблюдение значително надвишаваше (достигайки десетки пъти) тази на масово популярните по онова време аналогови решения. Към момента с развитието на IP технологиите цената на IP системите и техните компоненти бе редуцурана, като в момента тя е съизмерима с тази на аналоговите системи. Подхождайки цялостно към IP системите за видеонаблюдение те могат да бъдат дори и с по-висока ценова ефективност, могат да спестят много бъдещи разходи по надстройка, модернизация и адаптиране към нововъзникнали изисквания.

 - Необходимост от подмяна на изградена вече преносна среда. В множество случаи организациите, потребители на системи за видеонаблюдение притежават вече изградена преносна среда от коаксиални кабели, чрез която са работили техните стари системи. За инсталирането на новите IP системи решения е необходимо преносната среда да бъде подменена. Това представлява допълнителен разход, който организациите в някои случай желаят да си спестят.

Всъщност интересното е, че се разработват системи, които да запълнят празнината при преминаването от старите към новите преносни среди. Затова има и такива, които са аналогов тип, но притежават способността за доставяне на видеопоток с по-високи параметри. Такива са например различните решения като: AHD (Analog High Definition), HD-CVI (High Definition Composite Video Interface), HD-TVI (High Definition Transport Video Interface), HD–SDI (High Definition Serial Digital Interface) и др.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес