Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова шашма с боклука: Камион с подменени номера го вкарва в завода за отпадъци

23 юли 2024, 22:45 часа • 2155 прочитания

Нова шашма с боклука води до двойно финансиране. Камион с подменен регистрационен номер е вкарал боклук в завода за отпадъци край софийското село Яна. Това било разкрито от работници, коиото видели, че предният му номер е покрит с друг, е захванат със свинска опашка. Превозното средство е задържано, съобщава БНТ.

Обяснението на фирмата

Ето какво казва Васил Мечкаров - управител на "Висконти 2018" ЕООД:

"Преди портала на СПТО "Садината", шофьора вижда, че  е загубил предния номер на камиона. За да може да разтовари, слага друг от номерата на нашите камиони, който също е включен в регистрационния ни документ. Вторият номер се е озовал в него в понеделник, когато е носил броня на наш катастрофирал камион за ремонт. Докато е разтоварвал, негов колега му се обажда, защото е намерил по път рег. му номер. Донесъл му го е на разтоварището и шофьора си го е монтирал обратно. На кантара са забелязали, че камиона е с различни номера, задържали са го и са повикали полиция. Органите на реда са констатирали, че номерата са на една и съща фирма, не се издирват и че МПС-то не се е движило по републиканската пътна мрежа. Записали са проверката и са казали, че това се случва в частен имот и случая да се изясни между двете страни.

Става въпрос за около 400 кг. битов отпадък, който нашата фирма ще заплати на СПТО  "Садината", тъй като твърдят, че отпадъка е незаконно внесен. Не толерирам действията на шофьора и той ще си понесе последствията.

От СПТО "Садината" задържат камиона ми от движение. В качеството си на какъв орган? Същите забраняват достъпа на останалите ми камиони, да разтоварват при тях до второ нареждане.

Обслужвам много клиенти по чл. 24, като имам тристранен действащ договор. Една от страните е Столична община. По този начин спират дейността ми и създават допълнителни проблеми на мои клиенти по веригата. При тези високи температури, ще останат моите контрагенти с неизвозен битов отпадък. Кой ще бъде отговорен за това?", пита Васил Мечкаров.

Позицията на СПТО

Фирмата има право да предава боклук в предприятието, но не и с този камион. От завода смятат, че подмяната на номерата не е случайна, а позволява на фирмата да превозва боклук не само от столицата, но и от други общини.

Още: "Няма постъпило официално искане": СПТО отговори на обвиненията на ГЕРБ и БСП, че им е отказан достъп

"Най-често измамите фирмите ги правят, за да депонират отпадък, който не би трябвало да идва на територията на предприятието. Причината е, че този отпадък е извън Столичната община или не трябва да се приема при нас, тъй като не е битов отпадък. Тези отпадъци не трябва да бъдат при нас. Ако този отпадък се взима от някой друг генератор, за него фирмата получава пари от самия генератор и едновременно с това получава пари от Столична община. Очаквам компетентните органи да се самосезират, а ние ще вървим по закона, така, както са правилата", каза Валентин Баев, зам.-директор на предприятието за третиране на отпадъци в с. Яна.

От фирмата собственик на камиона имат друго обяснение. Те отказаха коментар пред камера, но в телефонен разговор заявиха, че на влизане в предприятието шофьорът им видял, че му липсва предният номер и за да му разрешат да разтовари боклука, го сменил с друг. По-късно в писмен отговор заявиха, че става въпрос за около 400 кг битов отпадък, който ще заплатят на предприятието след обвиненията, че е внесен незаконно. Казват още, че шофьорът ще си понесе последствията.

Още: По-евтино, но по-мръсно? Боклукът на София замириса на политика (СНИМКИ)

От завода за отпадъци в Яна настояват компетентните органи да се самосезират по случая.

От Столичното предприятие за третиране на отпадъци (СПТО) коментираха случая във Фейсбук: "Стъпка по стъпка в правилната посока... В предприятието няма да бъдат допускани превозни средства, при които има несъответствие на издадените RFID карти и номерата на транспортните средства, които доставят отпадъци в ОП СПТО".

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес