Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов корабоплавателен път по р. Дунав край остров Батин

11 юли 2023, 16:13 часа • 1347 прочитания

Променена е траекторията на фарватера (корабоплавателния път) по река Дунав в района на остров Батин - едно от най-критичните места в българския участък. Това съобщи изпълнителният директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) Ивелин Занев, цитиран от БТА.  

Корекцията на фарватера е факт след извършен драгаж от екипи на ИАППД. На място е била драгажната група на Агенцията, включваща драгата "Янтра", понтон, шалан и маневрения кораб "Искър". 

Драгирането е извършено през миналия месец, а средствата за него са отпуснати от Министерството на транспорта и съобщенията. Извлечени са 20 000 куб. метра наносни отложения. Така е била постигната минимална ширина на корабоплавателния път от 130 метра, минимални дълбочини от 2,50 метра под ниско корабоплавателно и регулационно ниво.

ОЩЕ: България и Сърбия ще си сътрудничат за плаването по река Дунав

ИАППД планира удълбочаване на участък от река Дунав и в района на остров Белене. Началото на дейностите ще бъде поставено на 18 юли тази година. 

По данни на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" нивото на река Дунав при Русе днес е 194 см спрямо условната кота "нула". Прогнозата за следващите два дни е то да се понижи с още 20 сантиметра. 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес