Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов измерител за контрабандата с цигари създали експерти от УНСС

29 май 2019, 17:15 часа • 3033 прочитания

Нов и уникален измерител за незаконната търговия на тютюневи изделия са създали експерти от УНСС под ръководството на проф. Димитър Димитров. Този измерител е получен чрез статистически модел, който се базира на анализ на публично достъпни данни и установени фактори, които пряко или косвено влият на склонността към незаконна търговия. Интересното е, че новият инструмент може да се прилага не само за измерване на склонността към незаконна търговия на тютюневи изделия, но и свързаните престъпления като търговия с оръжия, наркотици, пране на пари и пр.

Новият измерител бе представен на пресконференция в УНСС след двудневна дискусия и пилотни обучения за експерти на тема борбата с незаконната търговия в рамките на проект „Идентификация на риска от контрабанда и фалшифициране (Анализ на бизнес процесите и пространствения аспект“ с ръководител проф. Димитър Димитров. Във форума участваха и зам.-председателят на парламентарната вътрешна комисия Валентин Радев, председателят на парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата Емил Димитров, зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, представители на изпълнителната власт от министерствата на икономиката и на финансите, НАП, Агенция „Митници“, ДАНС и ГДБОП.

Проблемът с контрабандата на тютюневи изделия е дълго време на вниманието на правителството, но това не е проблем само на една структура и за противодействието му са ангажирани различни звена като ГДБОП, Агенция „Митници“ и други, отбеляза Валентин Радев. Според него включването на хора от науката в процеса за преодоляване на негативите от контрабандата и фалшивото производство ще допринесе за разрешаването на проблемите в тази област.

Ректорът на университета проф. Статев изрази увереност в академичния капацитет на експертите, които работят по проекта и подчерта, че резултатите от изследванията и предложенията, които предстои да бъдат финализирани скоро ще бъдат от огромна полза както за частния сектор, така и за институциите.

Зам.-министърът на вътрешните работи Балабанов подчерта, че България постига значителни успехи в борбата с контрабандата на цигари, макар този проблем да не е подчертано български, а международен.

По думите на председателя на парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата Емил Димитров разработването на такъв проект е от огромна полза. Той дори посъветва академиците в бъдеще да насочат усилията си и към други области и проекти, например с фокус върху търговията с горива.

До момента в рамките на проекта са обучени над 1000 студенти от катедра „Национална и регионална сигурност“, като има предложение темата да бъде включена и в редовните програми през следващите години. Освен студенти, УНСС ще обучава и професионалисти. В рамките на първото пилотно обучение беше представен и продуктът от работата на академиците. Те са разработили три учебни материала, които се фокусират върху три направления – как се анализира нелегалната търговия, как се измерва нелегалната търговия и какви са правните аспекти на нелегалната търговия.

Незаконната търговия представлява сериозна организирана престъпна дейност и в никакъв случай не е еднократен акт, но за съжаление в нашето законодателство тя не се разглежда по този начин. Ето защо екипът на проф. Димитров е направил и подробен правен анализ, в който са идентифицирани 25 недостатъка на законодателството и се отправят препоръки и предложения на вниманието на институциите.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес